Pretinsul șef al afacerilor externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat că alegerile prezidențiale din Republica Moldova reprezintă un proces electoral care se desfășoară într-un stat vecin. Rezultatul acestor alegeri nu va influența cursul spre recunoașterea suveranității Transnistriei asumat de Tiraspol.

Vitali Ignatiev a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru kommersant.ru cum este văzută la Tiraspol eventuala victorie a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, în contextul în care venirea socialistului la putere va extinde influența Rusiei nu doar asupra Transnistriei, dar și asupra Chișinăului.

„Alegerile prezidențiale în Republica Moldova reprezintă proces electoral într-un stat vecin. Noi respectăm partea moldovenească și considerăm că ea singură se va lămuri cine îi va conduce statul. E dificil să privim ipotetic atât de departe”.

Apoi, Ignatiev a adăugat că Transnistria este interesată în rezolvarea conflictului în baza recunoașterii suveranității Republicii Moldovenești Nistrene.    

Cea mai mare problemă pentru Transnistria este blocada instituită din partea Ucrainei și Chișinăului, a declarat Vitali Ignatiev. Acesta a fost răspunsul la întrebarea de ce Rusia nu a recunoscut Transnistria după modelul Abhaziei și Osetiei de Sud în anul 2008. „Ceea ce ține de poziția Moscovei, e o întrebare care trebuie pusă partenerilor noștri ruși”, spune Ignatiev.

Rugat să comenteze intenția anunațată de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, privind eleborarea unui cadru prin care să se desfășoare procesul de negocieri cu Transnistria, Igantiev a spus că Bălan vrea să se izoleze de ceilalți participanți la procesul de negocieri ca personajul din povestirea Vii a lui Gogol.

 „Acest cadru îmi aduce aminte de personajul principal din Vii al lui Gogol care desenează un cerc în jurul său. Partea moldovenească încearcă să se îngrădească de la procesul transnistrean, de toți actorii, de Transnistria numai ca să nu lucreze în cadrul acelei paradigme, care a fost consimțită de toți, ca să nu îndeplinească acele înțelegeri, care le-au semnat deja”, a declarat Ignatiev.

Șeful externelor de la Tiraspol a mai adăugat că o prieritate pentru Transnistria este menținerea relațiilor strategice cu Ucraina, de aceea nu se pune problema recunoașterii Republicilor Populare din Donețk și Lugansk. Relațiile strategice cu Ucraina rămân o prioritate pentru Ignatiev, chiar dacă în ministerul pe care îl conduce, trei persoane au interdicție de a intra pe teritoriul ucrainean. „Sunt și miniștri, consilieri prezidențiali, care au fost deportați din Ucraina cu aplicarea ștampilei pe pașaport”, a conchis Ignatiev.