Parlamentul Republicii Moldova a votat proiectul de lege privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului, ce prevedea protecţia spațiului informațional și asigură, potrivit autorilor, un standard european de prezentare a informației politice.

Dezbaterile au durat mai mult de două ore. Fracțiunea PCRM a părăsit sala în semn de protest, declarând este împotriva acestui proiect de lege. 

„Eu am să predau Regulamentul Parlamentului. Domnul Hotineanu nu este comisie, el a vorbit în numele său. Şi nu a avut dreptul să supună votului acele amendamente. Iar dumneavoastră nu ați avut dreptul să supuneți votului. Iar acest lucru va fi contestat. Acest proiect de lege este anticonstituțional și ne vom adresa și partenerilor voștri europeni. Pentru a aduce satisfacție colegilor din sectorul drept, noi vom vorbi doar în limba rusă, pentru ca dumneavoastră să vă fie confortabil”, a declarat deputatul socialist Vlad Bătrâncea.

Marian Lupu a venit cu o replică la cele spuse de socialist, menționând că Parlamentul e situat mai sus din punct de vedere ierarhic decât comisiile parlamentare și că nu există nicio încălcare de regulament.

Proiectul înaintat de PD permite posturilor de televiziune să emită programe informațional-analitice, știri și emisiuni cu caracter militar doar cu referire la statele membre UE, SUA, Canada alte state membre ale Convenției europene privind televiziunea transfrontalieră. Anunțul despre acest proiect a fost făcut în luna iunie de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

---------------------- Inițiativa prevede și sancțiuni pentru radiodifuzorii care încalcă prevederile articolului privind transmisia și retransmisia emisiunilor respective din străinătate. Decizia de sancționare dată de Consiliul Audiovizualului nu va putea fi suspendată prin atacarea în judecată. De asemenea, s-au stabilit termene de judecată scurte, ca justiția să se pronunțe cât mai rapid, dacă va fi confruntată cu astfel de cazuri.

La rândul lor, reprezentanții Partidului Liberal au declarat anterior că legea democraților „privind interzicerea propagandei ruse” vine cu abordări ce conțin jumătăți de măsură, prin care propaganda rusă va fi doar zgândărită, în niciun caz combătută eficient.

---------------- În același timp, experții în securitate informațională au salutat inițiativa Chișinăului de a combate propaganda rusă, dar au atras atenția că doar blocarea emisiunilor informative și analitice produse în Federația Rusă este prea puțin.