Noul reprezentant al OSCE pentru Transnistria: Reglementarea fără Federația Rusă este imposibilă
Franco Frattini, acesta este numele noului reprezentant special al OSCE pentru Transnistria, care susține că fără contribuția Rusiei și implicarea președintelui Igor Dodon, reglementarea diferendului transnistrean este imposbilă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat agenției ruse RIA, unde Frattini și-a expus viziunea asupra problemei transnitrene.
Frattini este un cunoscut politician italian, ex-ministru de Externe al Italiei și fost vicepreședinte al Comisiei Europene.
Politicianul italian declară că are relații foarte bune cu conducerea Federației Ruse. Mai mult, acesta anunță că este un foarte bun prieten cu ministrului rus de Externe Serghei Lavrov.
Franco Frattini, Silvio Berlusconi | Silvio Berlusconi, Vladimir Putin |
De remarcat este faptul că Franco Frattini a fost ministru de Externe al Italiei în toate mandatele de premier al Italiei ale lui Silvio Berlusconi, care are o relaţie specială de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin.
„Preiau această funcție pentru a întări stabilitatea și securitatea în Europa. Am relații foarte bune cu conducerea rusă, care, fără îndoială, jocă rolul de bază în reglementarea transnistreană. În timpul mandatului meu de comisar european am făcut multe pentru Moldova, muncind pentru apropierea acesteia de Uniunea Europeană, în special pentru acordarea regimului liberalizat de vize. Presupun că această experiență mă va ajuta să examinez acest dosar complicat cu multe probleme nesoluționate” – a spus Frattini.
Acesta anunță că se va apuca de lucru în timpul apropiat prin negocieri telefonice și contacte cu reprezentanții ruși, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov. În aceste discuții, Frattini ar dori să afle care sunt problemele concrete care pot fi soluționate în timpul în care Italia se află la președinția OSCE-ului.
Vorbind despre problema plăcuțelor de înmatriculare ale mijloacelor de transport din Transnistria, Frattini a demonstrat că nu cunoaște în ce constă problema respectivă. Potrivit lui, imprimarea pe plăcuțele transnistrene a simbolului regiunii ar soluționa problema, necunoscând, pe semne, că așa-zisul drapel transnistrean există deja pe numerele mașinilor celor din stânga Nistrului, problema fiind recunoașterea acestora în traficul rutier internațional.
„Cred că există posibilitate de soluționare a cel puțin două probleme, care ar aduce rezultate semnificative pentru cetățeni. În primul rând, este vorba de numerele de înmatriculare ale vehiculelor din Transnistria. Aici ar putea fi implementat modelul italian din autonomia Bolzano. Simbolul acestei provincii este prezent pe numerele de înmatriculare ale vehiculelor din autonomie. Un astfel de simbol ar putea apărea pe numerele de înmatriculare ale vehiculelor din Transnistria, ceea ce ar fi un semnal important de recunoaștere a cetățenilor”, a explicat Frattini.
A doua problemă ar fi cea a liberei circulații a cetățenilor. „Este clar că dacă obținem succese pe aceste două direcții, rezultatele pentru cetățeni vor fi evidente”.
Fostul ministru al Italiei a atras atenția și asupra crizei instituționale din Republica Moldova, iscate din cauza disensiunilor tăioase privind atribuțiile parlamentului, guvernului și președintelui”.
„Reiterez că în chestiunea reglementării transnistrene este foarte importantă contribuția părții ruse, care – sunt convins – va rămâne pozitivă. Dar nu mai puțin important este să trecem peste criza instituțională din Moldova. Dacă vom avea de a face cu o cunducere activă a actualei puteri, concomitentă cu a președintelui, care se află într-o situație grea – aceasta înseamnă să ne simplificăm misiunea. Cu atât mai mult, din câte cunosc eu, președintele actual este în relații foarte bune cu Moscova” – a precizat Frattini.
Pe final de interviu, Frattini s-a lăudat că s-a ocupat de criza georgiană, la care a muncit pentru ca OSCE-ul „să aibă acces la hotarul Georgiei, Abhaziei și Osetiei de sud” – vorbind de acestea ca entități diferite.
Ținem să amintim că marți, 9 decembrie, ministrul de externe al Italiei, Andjelino Alfano, a prezentat la Viena prioritățile președinției italiene la OSCE, precum și pe noul reprezentant pentru Transnistria, omul cu „relații bune” cu conducerea Federației Ruse, Franco Frattini.