Mihai Ghimpu, a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că Partidul Liberal va depune o solicitare la Curtea Constituțională, prin care va contesta statutul de limbă de comunicare interetnică al limbii ruse. Liderul liberal a precizat că art 13 din Constituție stabilește clar că statutul limbii ruse este cel de limbă a unei minorități din R. Moldova.

Şi, cu toate acestea, observă liderul liberal, noi „cheltuim milioane de lei pentru traducerea actelor” în limba rusă din cauza că mai multe legi în vigoare ridică limba rusă la rang de „limbă de comunicare" în R. Moldova.

Acest statut al limbii ruse a fost indicat, prima dată, în Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată la 1 septembrie 1989, care stabilește că „limba rusă, ca limbă de comunicare între naţiunile din Uniunea RSS, se foloseşte pe teritoriul republicii alături de limba română în calitate de limbă de comunicare între naţiuni, ceea ce asigură un bilingvism naţional-rus şi rus-naţional real", a spus Mihai Ghimpu.

„Venim să corectăm acea omisiune care nu s-a făcut timp de 23 de ani", a spus deputatul liberal Ion Casian.

Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, a adăugat că această solicitare vine după ce Curtea Constituțională a trimis o adresă Parlamentului de a aduce legislația națională în conformitate cu decizia Înaltei Curți din 5 decembrie 2013, care stabilea că limba oficială în R. Moldova este cea română, deoarece Declarația de Independență a R. Moldova prevalează Constituției.

Proiectul de modificare a denumirii limbii din Constituției, din moldovenească în română, se află acum în discuții la Parlament", a spus Valeriu Munteanu.

Serviciul de presă al Partidului Liberal anunță că textul sesizării va fi remis presei imediat după ce aceasta va fi înregistrată la Curtea Constituțională.