Filip despre legea anti-propagandă: R. Moldova este obligată să-și securizeze spațiul informațional
Prim-ministrul Pavel Filip regretă adoptarea Declarației de Duma de Stat de la Moscova prin condamnă legea anti-propagandă decretată de Chișinău. Mai mult decât atât, șeful Cabinetului de Miniștri spune că această lege nu este una anti-Rusia și este o lege pro-R. Moldova care vine să securizeze spațiul informațional.
După ce a prezentat raportul de activitate pentru anii 2016 - 2017, prim-ministrul a fost întrebat de presă cum comentează Declarația adoptată de deputații din Duma de Stat a Federației Ruse cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova.
„Îmi pare rău de această Declarație a Dumei de Stat din Federația Rusă. Declarație, care nu vine să facă bine relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Moldova. În primul rând, vreau să scot în evidență că această lege anti-propagandă nu este o lege anti-Rusia este o lege pro-R.Moldova. Este o lege prin care Republica Moldova este obligată să-și securizeze spațiul informațional atunci când vorbim despre securitate țării”, a spus premierul.
Filip a mai adăugat că nu e pentru nimeni un secret că Federația Rusă intervine inclusiv prin canalele sale informaționale în suportul unor partide pro-ruse în R. Moldova.
„Declarația înregistrată și care urmează a fi aprobat de Parlamentul R. Moldova se referă la două elemente importante: pe de o parte securitate informațională a statului, pe de altă parte neadmiterea intervenției în treburile interne ale R. Moldova. Nu este pentru nimeni un secret că Federația Rusă intervine inclusiv prin canalele sale informaționale în suportul unor partide pro-ruse din R. Moldova ne mai vorbind de alte aspecte de care trebuie să se ocupe alte instituții ale R. Moldova. Noi nu am făcut măsuri așa cum au făcut alte țări prin care au interzis în totalitate posturile rusești noi am interzis doar emisiunile politice și analitice”, a precizat șeful Cabinetului de Miniștri.
Prim-ministrul s-a referit și la ultimele reportaje făcute de posturile rusești despre Republica Moldova.
„Nu cred că pentru cineva nu este clar ce înseamnă această propagandă pentru că dincolo de programele emise de posturile ruse sunt blocuri de știri și emisiuni politice și analitice și prin acestea este o tendință de a denigra UE, parcursul pe care și la ales R. Moldova. nu vă duceți prea departe, uitați-vă la ultimul reportaj realizat de cei de la NTV. Nu cred că v-a plăcut în ce lumină a fost arătată R. Moldova și nu cred că trebuie să fii un bun cunoscător pentru a vedea că lucrurile au fost denaturate și nu a fost o prezentare obiectivă chiar pornind de la cifrele statistice, vorbind de exporturi. Eu m-am mirat să aflu că 80% din exporturi merg în piața Rusă. Eu cunosc că 65% din aceste exporturi merg pe piața UE”, a declarat Pavel Filip.
Premierul s-a referit și la declarația unor deputați ruși prin care spun că de fapt Republica Moldova ar trebui să plătească pentru misiunea de pacificare a Moscovei de pe Nistru și nu invers, Rusia să achite prejudiciile economice aduse de regiunea transnistreană R. Moldova.
„Este o declarație care poate fi interpretată pentru că R. Moldova a avut de suferit și continuă să sufere din cauza regiunii transnistrene. Acum am convenit cu vecinii ca să putem controla în totalitate teritoriul R. Moldova pentru că erau lucruri care se întâmplau cum ar fi contrabanda care afectat direct economia R. Moldova ne mai vorbind de probleme de securitate așa cum se întâmplă și astăzi când au loc exerciții militare în continuu. Este o declarație foarte stranie precum că R. Moldova ar putea purta vreo vină pentru lucrurile care se întâmplă în această regiune”, a punctat Filip.
Amintim că deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat ieri o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari.
Prin documentul adoptat, legiuitorii ruși au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptate în R.Moldova.
------------------------ Mai mult, parlamentarii ruși au recomandat conducerii Rusiei să întreprindă un set de măsuri în scopul găsirii altor căi și metode ca produsele jurnalistice ruse să ajungă în casele moldovenilor.
La diferență de câteva ore, serviciul de presă al Parlamentului Republicii Moldova a anunțat printr-un comunicat de presă că Legislativul de la Chișinău intenționează să condamne atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.
Astfel un grup de deputați a înregistrat astăzi în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de Declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.