Experți ucraineni: „Kievul este pe cale să construiască o nouă abordare în relațiile cu Chișinăul”
Experți ucraineni au comentat pentru Deschide.MD chemarea ambasadorului Ucrainei la Chișinău, Ivan Hnatișin, la MAE ucrainean pentru consultări pe marginea rezultatului primului tur de alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Experții sunt de părere că Ucraina își va elabora o nouă strategie de relaționare cu Republica Moldova dacă alegerile vor fi câștigate de candidatul pro-rus Igor Dodon.
Serghei Gherasimciuk, expert în cadrul consiliului de politică externă „Prisma ucrainneană”:
În practica diplomatică, chemarea ambasadorului pentru consultări este un semnal destul serios care înseamnă că între două state au apărut probleme semnificative. Probabil, anume acesta este mesajul pe care Kievul a vrut să-l transmită Chișinăului. Pe bună dreptate, putem afirma că premisele acestui semnal au fost create de declarația candidatului la funcția de președinte al Republicii Moldova, liderul socialiștilor, Igor Dodon, care a recunoscut apartenența Crimeii la Rusia (deși anexarea Crimeii nu este recunoscută de niciun stat din lume, în afară de Rusia). Kievul a dat de înțeles că o asemenea retorică este absolut incompatibilă cu statutul de politician responsabil și poate duce la o înrăutățire a relațiilor dintre două state. Chiar și candidații la funcția de președinte nu trebuie să pună sub semnul întrebării integritatea teritorială a statului vecin și respectiv să strice relațiile bune între două state. Este absolut inacceptabil transformarea acestor declarații într-o poziție oficială.
Cu toate acestea, decizia privind chemarea pentru consultări a dus la anumite speculații că Ucraina încearcă să influențeze rezultatele alegerilor din Republica Moldova și să intervină în treburile interne ale vecinului. În opinia mea, este o exagerare. Kievul, cu siguranță, va avea o atitudine respectuoasă față de rezultatele alegerilor, dacă acestea vor fi în conformitate cu standardele internaționale. Chemarea ambasadorului pentru consultări, în nici un caz nu are o legătură directă cu alegerile din Republica Moldova, ci cu retorica unuia dintre liderii din cursa prezidențială, care a trecut peste competențele sale și a demonstrat lipsă de respect față de vecinul său în dorința sa de a-și arăta loialitatea față de Moscova. Kievul nu pune sub semnul întrebării dreptul moldovenilor de a alege un președinte de acest fel. Ucraina doar amintește că o funcție înaltă înseamnă o mare responsabilitate, iar șeful de stat trebuie să se ghideze în activitatea sa de principiile dreptului internațional, dar nu de dorința de a place „părții a treia”.
Evghen Magda, directorul Centrului de relații sociale din Kiev:
Consider că acele consultări dintre Ministerul Afacerilor Externe și ambasadorul ucrainean, Ivan Hnatișin, reprezintă dorința de a elabora o strategie corectă în cazul victoriei unuia sau altui candidat la alegerile din 13 noiembrie. Interesul Ucrainei este ca Republica Moldova să fie un stat stabil și de succes. Presupun că perioada electorală a fost politizată într-o oarecare măsură din cauza declarațiilor lui Dodon despre Crimeea. Dar să nu uităm că Moldova este o republică parlamentară, de aceea nu putem vorbi despre schimbare burscă a politicii externe.
Anton Mihnenko, expert în cadrul Centrului ucrainean de Cercetare a armatei, conversie şi dezarmare:
Ucraina urmărește cu mare atenție alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Noi vedem că sunt doi candidați la postul de președinte al statului. Noi am observat că Igor Dodon, candidatul por-rus a declarat foarte clar că Rusia deține suveranitatea asupra Crimeii. Acest lucru nu poate fi prerceput ca ceva normal, mai ales că el are cele mai mari șanse să devină președinte. Ucraina trebuie să elaboreze o ideologie corespunzătoare în ceea ce privește construirea relațiilor pornind de la noi realități. Cunoașteți că suntem în stare de război în Donbas, de aceea un președinte pro-rus în Republica Moldova, care recunoaște ocupație rusească, pune Kievul în gardă. Nu exclud că ambasadorul a fost chemat pentru a discuta strategia de relaționare cu Republica Moldova.
Nu putem afirma cu siguranță că Dodon va avea aceeași retorică în calitate de președinte al Republicii Moldova. Cunoaștem din experiență că el își schimbă adesea opiniile.