Șevciuk a vorbit trei ore ca să spună că vrea să rămână la putere
Evgheni Șevciuk a organizat o conferință de presă pentru a anunța că va participa la alegerile prezidențiale din regiune. Liderul de la Tiraspol nu a fost întocmai coerent în cadrul conferinței, iar oponenții de la Sheriff au ținut să sublinieze acest fapt.
Evgheni Șevciuk a organizat o conferință de presă pentru a anunța că va participa la alegerile prezidențiale din regiune. Liderul de la Tiraspol nu a fost întocmai coerent în cadrul conferinței, iar oponenții de la Sheriff au ținut să sublinieze acest fapt.
Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a ținut o conferință de trei ore la Tiraspol pe care oponenții lui au numit-o una plictisitoare, iar Șevciuk fiind numit Gorbaciov de Tiraspol. Deputatul în Sovietul Suprem, Andrei Safonov, consideră că prin intermediul conferinței, Șevciuk a vrut pur și simplu să-și exprime dorința de a rămâne la putere. „Pentru un om normal, vizionarea acelei conferinței a fost o încercare grea”, spune Safonov.
Din teama de a vorbi pe teme sensibile, președintele a devenit confuz, spune Safonov. Referindu-se la tăierea a 30% din pensii, Șevciuk a explicat că la acest pas s-a recurs din cauza amenințărilor venite din partea Ucrainei, dar și pentru a suplini rezervele de bani în cazul apariției unor probleme comerciale cu UE. „Aici însă apare o altă întrebare: dacă te pregătești să respingi atacul unui dușman, atunci de ce naiba să vopsești casele și să iluminezi podurile?! Pesemne, inamicul va vedea casele verzi și va fugi de frică înapoi. De fiecare dată când Șevciuk ataca pe cineva, el adăuga: "Acum nu-mi aduc aminte” sau „Nu pot să-mi amintesc”, spune Andrei Safonov.
În continuare, Șevciuk a declarat că banii pentru vopsirea caselor și iluminarea podurilor au fost oferiți de niște sponsori. Safonov îi răspunde în felul următor: „Arătați-mi un nebun care va dona bani pentru vopsire și iluminare, știind că țara poate fi atacată!”, spune Safonov.
De fapt, ar fi vorba despre o schemă mult mai simplă. Întreprinderile și firmele din Transnistria au fost obligate să transfere sume de bani în Fondul Umanitar din Transnistria, care a fost fondat de Evgheni Șevciuk, iar prin intermediul vopsirii caselor și iluminării podurilor s-a realizat spălarea banilor donați.
Televiziunea controlată de grupul Sheriff l-a criticat pe Șevciuk anume pentru declarațiile acestuia privind criza valutară din regiune. „În luna martie, președintele a vorbit despre necesitatea de a controla căderea rublei transnistrene, acum el vorbește că nu are împuterniciri pentru a interveni în problema crizei valutare”, se menționează în reportaj.
Șevciuk a și declarat că există anumite instituții de stat și funcționari responsabili de cursul valutar al rublei transnistrene. „Eficiența acestor instituții și funcționari o puteți verifica la casele valutare. Încercați să cumpărați valută după cursul oficial”. Televiziunea lui Sheriff l-a criticat pe Șevciuk pentru că vede peste tot dușmani: Guvernul, Sheriff, Banca Națională Transintreană, care au adus republica la o criză financiară. El însă, Șevciuk, a fost un președinte bun.
În cadrul aceleiași conferințe, liderul de la Tiraspol a declarat că va candida la așa-numitele alegeri prezidențiale, care vor avea loc în Transnistria în iarna acestui an. Evgheni Șevciuk a menționat că se va opune puterii oligarhice din regiune.
„Consider că un președinte independent se va opune oligarhatului care vrea să conducă nu doar parlamentul, dar și instituția prezidențială. După ce am cântărit toate argumentele pro și contra, mă adresez către susținătorii mei, către oamenii cu bunăvoință, cetățenilor conștiincioși. Astăzi vreau să vă spun că îmi înaintez candidatura la alegerile prezidențiale. Voi fi unul dintre candidați. Mă adresez poporului transnistrean care gândește. Am obligația de a reprezenta o alternativă la aceste alegeri. Avem toate șansele să câștigăm”, a declarat Evgheni Șevciuk în cadrul unei conferințe de presă.
Ceea ce nu a plăcut cel mai mult lui Andrei Safonov este afimația lui Șevciuk potrivit căreia o profundă criză financiară în Transnistria a fost evitată datorită suportului UE. „Șevciuk a recunoscut că este un politician pro-occidental. El a recunoscut că unele măsuri ale actualului guvern de la Tiraspol sunt dictate de cerințele Occidentului. Șevciuk are în vedere că creșterea tarifelor la energie până la nivelul de piață, este ideea UE. La fel, el a declarant că Rusia nu prea este dornică să colaboreze cu el”, a declarat Safonov.