Candu: Vom discuta raportul Curții europene de Conturi. Trei instituţii sunt responsabile!
Instituţiile abilitate vor pregăti un raport în privinţa auditului europenilor pe marginea fondurilor acordate RM, iar informaţiile din el vor fi discutate la şedinţa comisiei pentru integrare europeană. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea europeană de Conturi a publicat un raport în care cuvintele corupţie şi ineficienţă apar la fiecare a treia pagină când se descrie auditul finanţării Republicii Moldova în perioada 2007-2015.
Instituţiile abilitate vor pregăti un raport în legătură cu auditul europenilor pe marginea fondurilor acordate RM. Raportul respectiv va fi discutat la şedinţa Comisiei pentru integrare europeană. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea europeană de Conturi a publicat un raport privind finanţarea Republicii Moldova în perioada 2007-2015, în care cuvintele corupţie şi ineficienţă la fiecare a treia pagină.
„Colegii din Comisia politică externă şi Comisia economie buget şi finanţe, împreună cu colegii din Cancelarie, Ministerul Finanţelor şi Ministerul de Externe, urmează să pregătească informaţii în privinţa raportului respectiv şi deja dupa asta vom formula şi întrebările. Sunt sigur că vom avea o discuţie foarte interesantă.. şi utilă, miercurea viitoare”, a declarat Andrian Candu.
Publicat joi, raportul special al CCE punctează că „puține elemente demonstrează că sprijinul din partea UE a contribuit la realizarea unor progrese” în ceea ce privește sprijinul financiar acordat de UE Republicii Moldova în scopul consolidării administrației publice. Cea mai săracă țară din Europa, după cum numește CCE Republica Moldova, a beneficiat – începând cu 2007 – de ajutoare financiare cifrate, în total, la 782 milioane euro: câte 37 euro pe cap locuitor. Aceasta este „cea mai ridicată sumă acordată unei țări din vecinătatea estică a UE”, spun autorii raportului special.
„UE întâmpină dificultăți semnificative la implementarea asistenței în Republica Moldova”, spune Hans Gustaf Wessberg, membru al Curții Europene de Conturi, responsabil de acest raport.
Raportul face numeroase referiri la corupție. CEC reamintește dispariția unui miliard de euro din băncile moldovenești și înrăutățirea poziției Republicii Moldova în clasamentul indicelui de percepție a corupției, elaborat de Transparency International.
În luarea sa de poziție la concluziile CCE, Comisia Europeană evidențiază faptul că fenomenul corupției împiedică, în general, realizarea efectelor vizate de ajutoare, iar impactul corupției nu se limitează la programele de sprijin bugetar general.