Ministrul Apărări Anatol Șalaru, susține că dacă Federația Rusă va dori să-și retragă militarii de pe teritoriul regiunii transnitrene atunci conflictul poate fi rezolvat mult mai simplu.

În cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă, ministrul a adăugat că dacă Federația Rusă poate să-și retragă militarii din regiunea transinistreană oricând dorește, pentru că atât președintele ucrainean Petro Poroșenco cât și ministrul Apărării din țara vecină au dat asigurări că vor crea un coridor pentru retragerea acestora.

„Rusia nu vrea să creeze un precedent când a cedat ceva. Desigur că interesul Rusiei în stânga Nistrului este factorul geopolitic. Nu putem accepta federalizarea Moldovei pentru că asta ar însemna transnistrizarea Moldovei. Rusia vrea să obțină controlul asupra Moldovei prin transnistria ca să obțină de la noi dreptul de veto pentru conducerea de la Tiraspol. Prin transnistrizarea Moldovei și prin apariția unei Republici autonome Găgăuzia, vor încerca și la Bălți să destabilizeze situația. Iar Dodon va veni masiv în 2018 în Parlament și va permite Rusiei să deschidă o bază militară în transnistria, unde vor fi aproximativ 20 000 de militari ruși iar astfel va fi destabilizată situația în zonă”, a declarat ministrul.   

Cât despre relația sa cu Igor Dodon, Anatol Șalaru a declarat că nu trebuie să aibă o relație de prietenie cu președintele: „dar și eu și el trebuie să respectăm legea"

„Fișa postului de președinte al PSRM îl obligă să se revolte oricând este vorba despre valori europene. chiar dacă nu mai este președintele PSRM el nu vorbește ca un președinte care să asigure un echilibru el vorbește în continuare ca un lider al socialiștilor care a avut5 în campaniea electorală un program și el merge pe aceeași idee, anti-NATO, anti-UE și pro-Rusia pro-Uniunea Vamală”.

Șalaru, care pledează pentru relații mai strânse cu NATO și care a promovat deschiderea unui birou de legătură al NATO la Chișinău, a mai declarat că Igor Dodon, dacă va fi învestit președinte, va prezenta „un pericol real și foarte serios” pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și că acesta „nu trebuie subestimat”.