Platforma DA sesizează partenerii internaționali: PD intenționează să fraudeze alegerile
Partidul „Platforma DA” a adresat o sesizare către instituțiile statului și partenerii internaționali de dezvoltare prin care își declară îngrijorarea cu privire la „practicile ilegale de colectare a semnăturilor în favoarea candidatului PD la prezidenţiale”. Potrivit reprezentanților PDA, „PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare, ce nu corespund cerinţelor legale”.
„Putem afirma cu certitudine că, chiar şi aşa un număr, relativ mic, de 25 mii semnături este practic imposibil de colectat într-un timp atât de scurt, respectând condiţiile extraordinar de drastice impuse prin „Regulamentul privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova”, adoptat recent, prin Hotărârea CEC.
Cetățenii ne anunță că structurile de stat au obligat propriii angajați să semneze listele de prescripție, fiind șantajați că vor pierde locul de muncă. Aceste practici au fost folosite de Poșta Moldovei, Moldtelecom, Moldovagaz, Registru, școli, spitale,etc.
Aceleași surse spun că acoliții lui Plahotniuc au acumulat semnături înainte ca PDM să aibă un candidat oficial.
Îngrijorarea noastră ţine de faptul că, prin aceste acțiuni ilegale, manipulări şi presiuni, scrutinul este deja încheiat, iar candidatul PDM ar putea fi declarat “învingător” chiar înainte de numărarea voturilor.
Putem constata, așadar, că super-operativitatea de care a dat dovadă partidul-stat a fost posibilă prin colectarea anticipată și fabricarea semnăturilor, prin utilizarea resurselor administrative, dar și a altor ilegalități.
De asemenea, avem bănuiala rezonabilă că PDM a prezentat la CEC doar nişte mape cu semnături anterioare ce nu corespund cerinţelor legale, însă care vor fi completate şi înlocuite cu altele pe parcursul perioadei de control, lucru care este strict interzis. Aceasta înseamnă, bineînțeles, și o concurenţă neloială față de ceilalți actori electorali”, se arată în sesizare.
În acest sens, reprezentanții PDA solicită:
-Accesul imediat şi necondiţionat al reprezentanților partidului politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, ale altor părți interesate, inclusiv OSCE la setul de documente, prezentat de PDM pentru înregistrarea candidatului său la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova;
-Auditul extern al Registrului de Stat al Alegătorilor şi al Registrului de Stat al Populaţiei, pentru a stabili care este motivul creşterii explozive a numărului de alegători, cu peste un milion de persoane, în condiţiile descreşterii continue a populaţiei Republicii Moldova;
-Elaborarea și adoptarea de către Comisia Electorală Centrală a unui regulament privind modul de constituire, completare şi modificare a Birourilor secţiilor de votare şi a Consiliilor electorale de circumscripţie, în special reglementând şi transparentizând procedurile în scopul prevenirii monopolizării structurilor electorale teritoriale de către un singur partid.
Precizăm că reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au declarat pentru Deschide.MD că nu au primit oficial solicitarea Platformei DA.
Amintim că Partidul Democrat a prezentat pe 3 septembrie listele de subscripție pentru susținerea candidatului Marian Lupu la alegerile prezidențiale din 30 octombrie în doar 24 de ore de la înregistrarea grupului de iniţiativă. Asemenea performanță a stârnit un val de critici din partea partidelor de opoziție, precum PAS, PDA, PLDM și PN.