Primul interviu postelectoral al lui Vlad Plahotniuc: Cetățenii nu au votat pentru „Anticipate"
Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a oferit redacției Deschide.MD primul interviu după alegerile parlamentare din 24 februarie. Politicianul vorbește despre rezultatele scrutinului, starea actuală a lucrurilor de pe arena politică și posibile metode de guvernare, în condițiile formării unei majorități parlamentare sau în lipsa ei. Liderul democraților mai vorbește și despre declanșarea alegerilor anticipate dar și despre posibilii vinovați de începerea unei noi crize politice.
- Aș vrea, în primul rând să vă întreb dacă sunteți mulțumit de rezultatul pe care l-ați obținut împreună cu Partidul Democrat în alegerile din 24 februarie?
- Este rezultatul pe care îl indicau ultimele sondaje de opinie pe care le-am avut, nu aveam alte așteptări. Pentru Partidul Democrat este un scor istoric, iar pentru mine personal, rezultatul din circumscripția numărul 17 este unul care mă onorează și mă obligă în același timp față de concetățenii mei, cărora le mulțumesc pentru încrederea acordată. La fel le mulțumesc tuturor celor care au votat Partidul Democrat în țară și pe colegii mei, care au candidat în circumscripții.
Cred că cel mai important rezultat al acestor alegeri este un început al reconcilierii geopolitice, sunt primele alegeri în care, pe primul loc, a fost agenda socială a oamenilor și nu temele geopolitice. Am fost la sute de întâlniri electorale, oamenii nu ne întrebau dacă suntem pro-europeni, pro-romani, pro-americani, pro-ruși , ei ne întrebau ce o să facem pentru Moldova. Eu cred că, în realitate, cetățenii noștri au fost tot timpul așa, însă unele partide i-au dezbinat, ca să poată câștiga în felul acesta anumite segmente de electorat. Am avut tot timpul în alegeri partide pro-europene, pro-ruse, unioniste, dar niciodată un partid pentru Moldova. PDM a încercat însă să spargă acest mit geopolitic fals și să unească oamenii în jurul unui proiect pentru Moldova. Această dispariție a temei geopolitice din alegeri se vede și în rezultatele unor partide de extremă, care nu au mai intrat în Parlament. Dar câștigul este altul, faptul că aceste alegeri au demonstrat că oamenii nu mai sunt vulnerabili la tematica geopolitică. Mulți analiști și politicieni preferă să nu vadă această realitate pozitivă, pentru că ar însemna să confirme că strategia PDM în aceasta privință a avut succes, să confirme beneficiile sistemului mixt de vot pentru cetățeni, să confirme că sistemul mixt a dat acces unui număr foarte mare de oameni noi în Parlament, ceea ce reprezintă o primă reformă reală a legislativului.
Vă mai amintesc că mulți ne spuneau înainte de alegeri că riscăm dacă mergem în alegeri cu tematica socială, dar rezultatul nostru foarte bun arată că oamenii pentru asta ne-au și votat, pentru că avem aceleași preocupări ca și ei, pentru că am demonstrat asta anterior alegerilor și prin fapte.
Aș vrea să menționez însă ca rezultat al acestor alegeri și o scădere puternică a dreptei, mai multe partide au fost nevoite să se unească în Blocul ACUM pentru a avea acces în Parlament, ceea ce este un semnal care nu trebuie neglijat. La fel cum nu trebuie neglijat efectul invers, pe care l-a avut stoparea de către Uniunea Europeană a finanțării pentru moldoveni, la solicitarea unor lideri ai Blocului ACUM. S-a văzut în ultimele sondaje câtă confuzie și efect negativ a creat această decizie cu vădit caracter politic. Sunt însă lucruri din care se pot trage învățăminte, dacă vom privi realist și obiectiv rezultatul acestor alegeri.
- Considerați că alegerile s-au desfășurat în condiții bune, au fost libere și democratice?
- Asta nu eu trebuie să o spun. În primul rând, cei care dau legitimitate alegerilor sunt cetățenii, prin prezența lor la alegeri și prin vot, apoi există observatorii străini și cei locali, care, la aceste alegeri, cred că au fost mai mulți și mai vigilenți ca oricând, care au considerat că aceste alegeri au fost competitive și drepturile fundamentale au fost respectate. Sigur că la orice scrutin electoral pot să apară anumite probleme, asta se întâmplă peste tot, important este că nu au existat probleme, care sa afecteze procesul electoral sau rezultatele alegerilor. Foarte mulți ne spuneau că Moldova va trece printr-un test decisiv privind modul în care vor fi organizate aceste alegeri, în noul sistem mixt, iar concluziile observatorilor internaționali au fost că alegerile s-au desfășurat într-o manieră competitivă și cu respectarea celor mai importante drepturi și libertăți, pornind de la înregistrarea candidaților, petrecerea campaniei, exercitarea votului, respectarea votului cetățenilor. Iar meritul pentru acest lucru nu este al Partidului Democrat, chiar dacă este partidul care guvernează, dar al instituțiilor statului, care au administrat corect acest proces electoral.
- Liderii Blocului ACUM vă contrazic, ei spun că alegerile au fost fraudate.
- Sunt singurii care spun asta, după ce toate organizațiile internaționale s-au expus în privința modului corect în care s-au desfășurat alegerile. Se întâmplă ca unii politicieni, dacă nu sunt mulțumiți de rezultatul obținut, să încerce prin astfel de acuzații să justifice rezultatul, dar aici vorbim despre o situație evidentă, în care toată lumea deja s-a pronunțat în privința modului democratic în care au avut loc aceste alegeri. Este însă dreptul oricărui participant la o competiție electorală să aibă opinii, să-și expună nemulțumirile.
- Am putea avea din nou alegeri? Vă pregătiți de anticipate? Sau ce ar putea însemna adresarea transmisă de domnul Sergiu Sîrbu la Curtea Constituțională?
- Pentru Partidul Democrat, alegerile anticipate nu ar fi o problemă din punct de vedere politic, ar fi o nouă provocare din care am ieși cu un scor mai bun, pentru că noi știm să învățăm din lucrurile, care nu au mers poate bine în unele locuri și să ne perfecționăm. Alegerile anticipate ar putea fi însă o problemă serioasă pentru țară și pentru cetățeni, asta înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică și socială. Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în fața cetățenilor și pentru efectele sociale negative care ar urma. Dar noi am învățat să fim tot timpul cu un pas înaintea evenimentelor, să nu ne lăsăm surprinși de ele, de aceea am cerut interpretarea la Curtea Constituțională, pentru ca, în cazul în care cineva forțează această criză determinată de anticipate, să știm cum putem să ne protejăm cetățenii. Noi nu am depus această sesizare ca să obținem putere mai mare pentru Guvern sau să substituim Parlamentul, în nici un caz. Am depus-o pentru a înțelege cum putem gestiona o eventuală situație excepțională, una care ar presupune efecte foarte negative asupra țării. Oamenii ne-au ales să rezolvăm problemele din țară, nu să facem alegeri până când cuiva o să-i convină rezultatul.
- Blocul ACUM a refuzat orice discuție cu dumneavoastră și a anunțat că își va menține această poziție în continuare. Ce va face Partidul Democrat în această situație?
- Într-un fel îi înțeleg, au anunțat acest refuz de a dialoga, pentru că s-au prins într-o capcană încă dinainte de alegeri, când, pentru a-și mobiliza mai bine susținătorii, au semnat acel document că nu vor face alianțe. A fost o mișcare politică, pe care ei au considerat-o utilă probabil și trebuie acceptată așa cum este. Însă, peste tot în lume, în competiția electorală partidele se dușmănesc, de multe ori fac declarații că sub nici o formă nu se vor alia cu oponenții, dar după alegeri lucrurile încep să se schimbe, pentru că fiecare înțelege că țara trebuie guvernată. Am avut situația asta și în alte țări europene, unde președintele se jura că nu va numi o anumită persoană în funcția de prim-ministru și apoi a numit-o, am avut și situații în care partidele care își declarau război pe viață și pe moarte, s-au aliat apoi în Parlament, am avut o criză lungă și în Germania, care, la final, a adus adversarii politici împreună la guvernare.
- Dar în aceste țări sunt alte modele de democrație, acolo opoziția și puterea fac o concurență politică reală, care nu depășește anumite linii roșii…
- Nu-i chiar așa. Să vă uitați ce declarații au făcut unii despre alții, o să vedeți că sunt acuzații foarte urâte pe care și le-au adresat. Și, apropo, în toată campania electorală, Partidul Democrat nu a atacat pe nimeni, nu a folosit nici o clipa limbajul urii și al dezbinării, am răspuns doar atunci când am fost atacați pe nedrept, însă și atunci am făcut-o decent. Deci, nu suntem în situația în care ieșim după aceste alegeri dintr-o bătălie foarte urâtă la nivel de limbaj în campania electorală. Dacă au fost derapaje de limbaj, ele au venit din partea oponenților noștri politici, dar noi nu suntem supărați, deja le-am uitat, pentru noi nu vorbele sunt importante, dar faptele, ce putem face cu toții pentru țară. În rest, ce cred politicienii unii despre alții, consider că mai puțin îi interesează pe cetățeni. Și vă dau un exemplu, mulți dintre cei care au fost aleși pe lista ACUM sau în circumscripții au fost în trecut în alianță cu PDM, au fost numiți în funcții cu votul PDM, au participat la negocieri pentru formarea alianțelor cu PDM și alte partide. Și atunci nu aveau nici o problemă să facă alianță cu noi. Acesta este doar un exemplu că imposibilitatea unor discuții între partide nu există în realitate, este strict o chestiune de voință și de dorință de a lucra pentru țară, de a nu-ți urma doar propriile interese.
- Această invitație la dialog pe care ați transmis-o Blocului ACUM nu este un nou măr otrăvit? Cum s-a mai spus la Chișinău.
- Noi am trimis acea invitație către liderii Blocului ACUM fără să o facem publică și fără ca măcar să anunțăm public că am trimis-o, tocmai pentru a evita astfel de interpretări și a încerca la modul cel mai serios să avem o primă discuție cu ei, pentru a înțelege mai întâi dacă putem găsi calea care să ne așeze la masa negocierilor. Noi eram gata să mergem la această întâlnire cu un plan foarte clar de negocieri, cu o propunere de posibil acord pe teme foarte concrete, așa cum au rezultat ele din problemele pe care cetățenii ni le-au comunicat la întâlnirile electorale. Cred că, înainte de orice, trebuie să le arătăm cetățenilor și partenerilor străini ce fel de guvernare vrem să facem, apoi cu cine.
- Și ce faceți dacă ACUM refuză în continuare să se întâlnească cu PDM și să discute despre un posibil acord? Le mai trimiteți o scrisoare?
- Cred că cei care fac presiuni publice pe liderii Blocului ACUM fac o greșeală, ei mai tare se vor bloca. Cred că înțeleg și singuri că vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate și dacă țara intră în criză. Nu uitați că este vorba despre un bloc electoral format din mai multe partide, formațiuni noi, cu oameni fără experiență în politică, oameni care au ajuns în Parlament pe discursul acesta de ură la adresa guvernării. Eu nu-i critic pentru asta, a fost o strategie cu care au luat câteva mandate, întotdeauna există un electorat care este împotriva guvernării și ei s-au adresat acestui electorat. Problema este însă că și acel electorat, ca și electoratul nostru și al celorlalte partide, vrea o țară guvernată, nu a votat pentru o criză politică, pentru intrarea țării în incapacitate de a mai plăti pensii și salarii. Dacă știau că votează Blocul ACUM și țara merge în alegeri anticipate, cred că votul lor ar fi fost altul sau nu ar fi fost deloc.
- Dacă ACUM refuză negocierile cu PDM, care este următorul pas? Se vorbește mult despre o alianță cu PSRM?
- Este firesc să mă întrebați asta, dar este la fel de firesc și mai ales corect să nu mă expun asupra nici unui scenariu în avans. În acest moment, nu negociem cu nimeni, am făcut un singur pas, despre care deja se cunoaște, am trimis această invitație către Blocul ACUM. Alte acțiuni nu am întreprins. Așteptăm validarea mandatelor și constituirea Parlamentului, apoi, în funcție de evoluții, vom decide pașii următori. Cred că orice răspuns aș da astăzi ar putea fi folosit ulterior ca pretext de a se specula pe tema motivelor pentru care nu s-a putut face negocierea cu ACUM.
- Cât ar rezista Moldova fără Guvern, astfel încât să nu se declanșeze criza despre care ați vorbit la început?
- Noi am avut un anumit ritm de guvernare până în alegeri, unul alert, în care am lansat proiecte importante, care trebuie continuate imediat. Dar unele nu pot fi continuate fără un Guvern deplin funcțional și fără o majoritate parlamentară. Oamenii așteaptă să votăm mai multe proiecte sociale, vor să-i vadă pe cei pe care i-au ales la treabă. Nu stăm să vedem cum criza se instalează, găsim soluții pentru a merge înainte.
- Bine, în prezent rezolvați aceste teme, dar dacă nu va fi guvern, oricum o criză va da totul peste cap. Ce veți face în cazul asta?
- Ar trebui să-i întrebați pe cei care vor declanșa această criză ce vor face, fiindcă ei vor trebui să răspundă în fața cetățenilor. Deputații aleși ai Blocului ACUM trebuie să-și asume criza, pe care o provoacă în țară, în cazul în care refuză dialogul și aleg calea haosului. Într-o astfel de situație, pentru noi prioritar va fi să protejăm cetățenii, astfel încât ei să nu aibă de suferit. Nu este însă cazul să anticipez mai mult. Ceea ce vă spun sigur este că Partidul Democrat va face tot ce poate din punct de vedere politic pentru evitarea unei noi crize, de tipul celei în care era țara la începutul anului 2016, vom face tot ce este posibil pentru ca cetățenii să nu mai treacă prin astfel de momente.
- Am înțeles că nu vreți să anticipați mai clar ce se întâmplă în cazul în care ACUM refuză în continuare să participe la negocieri, dar poate ne spuneți cum vedeți viitoarea guvernare? Cum va activa, ce direcție va avea?
- Modul în care va activa viitoarea guvernare este dat de acordul pe care îl convin cei care creează majoritatea parlamentară, dar la bază trebuie să fie nevoile sociale ale oamenilor. Partidul Democrat este singurul partid care a făcut deja public un astfel de proiect de acord, noi credem că oamenii așteaptă mai degrabă să vadă ce vom face la guvernare, decât cine cu cine face alianță și pe cine pune în funcții. Iată de ce, cred că la baza negocierilor pentru formarea viitoarei alianțe trebuie să stea tematica socială, proiecte concrete privind reconstruirea drumurilor, a sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare, gestionarea deșeurilor, majorarea salariilor și a pensiilor, acțiuni foarte clare pentru oameni, nu idei politice și vorbe goale.
- În final, aș vrea să vă întreb dacă atacurile împotriva dumneavoastră venite de la Moscova au influențat scorul PDM? Cu două zile înaintea votului rușii au anunțat că v-ar fi făcut un dosar penal. De asemenea, au fost mai multe articole critice la adresa dumneavoastră în presa rusă.
- În aceste alegeri, Partidul Democrat a luat cel mai mare număr de mandate din istoria sa politică. Eu personal am fost votat de 72,36 la sută din alegătorii care s-au prezentat la vot în circumscripția 17, PDM a luat un scor extraordinar în această circumscripție – de 72,27%. Partidul a luat scoruri record și în localități cu populație rusă. Deci, rezultatele arată că, dacă aceste atacuri electorale au avut vreun impact, el a fost unul pozitiv pentru rezultatul meu și al partidului pe care îl conduc și eșec pentru cei care au orchestrat aceste atacuri împotriva noastră.
- Vă mulțumesc.
- Și eu vă mulțumesc.