Republica Moldova și România vor continua să colaboreze pe sectorul interconexiunilor energetice dintre cele două țări, sectorul investițional, social dar și bancar.

Republica Moldova și România vor continua să colaboreze pe sectorul interconexiunilor energetice dintre cele două țări, sectorul investițional, social dar și bancar. 

În cadrul vizitei sale la Chișinău Cioloș a susținut alături de omologul său moldovean o conferință de presă în cadrul căreia Filip a făcut un apel către investitorii români să vină cu investiții în Republica Moldova.

„Am hotărât să continuăm cooperarea energetică. Vom avansa pe interconexiunile cu energie electrică dar și extinderea gazoductului Ugheni - Chișinău. [...] Țin să fac o invitație directă pentru oamenii de afaceri din România să vină să investească în Republica Moldova. Atât în domeniul energetic sau dacă vorbim de privatizări și nu în ultimul rând chiar și de cel bancar”, a menționat prim-ministrul moldovean. 

Șeful Guvernului României a menționat că își dorește ca colaborările dintre Republica Moldova și România să continuie nu doar în plan guvernamental dar și la nivelul administrațiilor locale prin diferite proiecte oferite de România. 

„România rămâne fidelă în sprijinul Republicii Moldova. Este foarte importantă stabilitatea în perioada imediat următoare. Cât despre condiționalitățile României privind suportul financiar rambursabil acestea nu au fost niște condiționalități ale cuiva care dă altcuiva care cere. Au fost niște revendicări chiar a oamenilor care erau acum câteva luni în stradă la Chișinău. Acest împrumut pe care l-a acordat România a fost cu scopul de a debloca și alte finanțări externe pentru RM inclusiv a FMI. Faptul că deja prima tranșă de bani este pe conturile RM înseamnă că RM va avea un acord cu FMI, că reformele au început și continuă, această susținere este și din partea Comisiei europene. Chiar ieri am vorbit la acest subiect cu comisarul european Johannes Hahn. România vrea să intensifice colaborarea nu doar la nivel guvernamental dar și la nivel al autorităților locale pentru a lansa proiecte care să vină în asigurarea unui trai mai bun al cetățenilor de aici. Colaborările cu Republica Moldova vor continua, chiar știu exact că există și o bancă importantă din România care este gata să vină aici”, a declarat premierul Dacian Cioloș. 

Prim-ministrul român a mai adăugat că cea de-a doua tranșă din creditul rambursabil va fi debursat după ce va fi o decizie a bordului FMI, atunci România va începe discuțiile cu Chișinăul.

Cei doi premieri s-au referit și la conflictul transnistrean și cum se poate implica România în contextul securității regionale.

„Cât despre problema transnistreană noi apreciem ajutorul Germaniei în negocierile în formatul 5+2. Știu că am fost criticați la acest subiect dar întreprindem măsuri pentru oamenii de acolo ca ei să aibă o viață mai bună [...] Este vorba doar de apostilarea diplomelor și nu recunoașterea acestora. Cel mai important este ca copii să aibă posibilitatea de a studia în țările UE, totdată trebuie să rezolvăm și cu traficul auto dar și pământurile agricultorilor din preajma Nistrului pentru că eu nu pot în calitatea de mea de prim-ministru să spun oamenilor de acolo de ce nu-și pot prelucra pământurile. RM trebuie să vină să acorde ajutor oamenilor din stânga Nistrului dar pe de altă parte sunt niște limite în acest sens și anume să păstrăm integritate și suveranitate RM. De aceea ne gândim la acordarea unui statut transnistriei care să se integreze perfect în aceste limite, a spus Filip.

Dacian Cioloș a menționat că încurajează reluarea discuțiilor în formatul 5+2, „iar guvernul din Republica Moldova trebuie să-și stabilească obiectivele în acest sens, la rândul său România va sprijini cât va putea Republica Moldova în soluționarea acestui conflict”. 

Amintim că prim-ministrul României, Dacian Cioloș, are o vizită oficială în Republica Moldova de la preluarea mandatului de premier. Cioloş este însoţit de Vasile Dâncu, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, Raluca Prună, ministrul Justiției, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, și Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

În cadrul acestei vizite, șeful Executivului român are întrevederi cu omologul său din Republica Moldova, Pavel Filip, cu președintele Nicolae Timofti și cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Pe lângă întrevederea în format lărgit a delegațiilor română și moldovenească, pe agenda vizitei sunt incluse întâlniri bilaterale ale miniștrilor români cu omologi și cu alți oficiali din Republica Moldova.

De asemenea, premierul Dacian Cioloș se va întâlni cu reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și ai formațiunilor politice de opoziție parlamentare și neparlamentare de la Chișinău.

Pe parcursul vizitei în Republica Moldova, premierul Dacian Cioloș va depune o coroană de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău și va participa la dejunul oferit în onoarea delegației române de premierul Pavel Filip.