Inițiativa lui Dodon privind „miliardul” - criticată de majoritate și „salutată” de opoziție
Inițiativa noului președinte Igor Dodon, privind anularea Legii care presupune trecerea pe umerii cetățenilor a miliardelor furate din sistemul financiar-bancar, este susținută de opoziția parlamentară. În schimb, e criticată de partidele care se află la guvernare.
Deputatul PD Sergiu Sârbu susține că puterea inițiativei legislative a președintelui Dodon este direct proporțională cu cea a deputatului Dodon.
„Nu am discutat la partid despre acest subiect. Este propria agendă a domnului Dodon, are dreptul la inițiativă legislativă. Dar vreau să vă spun că forța inițiativei legislative pe care a semnat-o domnul președinte Dodon este egală cu cea a deputatului Dodon, așa cum socialiștii înaintează multe inițiative. Parlamentul se va expune asupra acestui subiect, este dreptul lor. Dar până la urmă Parlamentul va avea o poziția tranșantă la acest la acest capitol și se va expune ulterior”, a declarat deputatul PD.
De cealată parte liberal - democrații care se află în opoziție consideră că Igor Dodon „se aliniază la decizia PLDM”, și anume de a contesta această lege.
„Noi nu am avut ocazia după ultima ședință de plen să ne întâlnim cu fracțiunea, să discutăm, dar poziția noastră este fermă. Noi am criticat vehement această inițiativă legislativă și vom continua să o criticăm, deoarece nu este normal ca datoria publică să fie pusă pe seama cetățenilor. De aceea eu nu vreau să spun că ne asociem cu Dodon, poate Dodon se asociază cu noi, fiindcă atunci când s-a discutat despre această lege am avut și luări de cuvânt și o poziție, iar poziția noastră nu poate fi schimbată. Cu atât mai mult că eu am făcut cândva o concluzie: că ei pe de o parte pun datoria publică pe seama cetățenilor, pe de altă parte legalizează hoțiile, eu mă refer la amnistia fiscală și atunci care este esența aceste legi, pentru că tu pui pe seama cetățenilor datoria privind furtul miliardului iar pe de altă parte legalizezi hoțiile cu plătirea a două procente din valoarea lor”, a declarat pentru Deschide.MD deputatul PLDM, Tudor Deliu.
În același context deputatul carte face parte din Platforma Social- Democrată, Artur Reșetnicov, spune că „că ei se vor expune abia după ce proiectul dat va ajunge în Parlament. Deocamdată ar fi prematur să comenteze decizia președintelui”.
Partidul Comuniștilor ar putea susține această inițiativă, doar că rămâne de văzut care este aspectul legal.
„Noi încă nu am discutat la partid despre această inițiativă, dar atitudinea partidului nostru a fost cunoscută din start: anume despre situația neplăcută în băncile din Republica Moldova, situația financiară a statului dar și față de „furtul miliardului”. Sigur că noi trebuie să facem cunoștință cu inițiativa dată, dacă este pregătită la nivelul corespunzător din punct de vedere juridic, și dacă totul este bine o să fim cei care votăm inițiativa dată. Să nu uităm că PCRM a înainata mai multe solicitări către instituțiile abilitate, prin care am acerut să ni se explice care sunt daunele cine se fac vinovați de acest credite dar și cine sunt beneficiarii și nu am primit încă un răspuns”, a menționat deputatul PCRM, Elena Botnarenco.
Amintim că astăzi președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat inițiativa legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar.
Într-o postare pe Facebook, Dodon anunță că nu va admite ca „miliardele furate” să fie rambursate din contul cetățenilor.
Ulterior, premierul Pavel Filip a criticat inițiativa președintelui Igor Dodon de a cere Parlamentului să abroge legea care se referă la datoria de stat în urma „furtului miliardulu”, menționând că este una populistă și că noul șef al statului „intră în funcție cu stângul”
Înainte de a începe ședința de astăzi a Cabinetului de Miniștri, premierul Filip a declarat că dacă Guvernul și Parlamentul nu ar fi făcut acest lucru, atunci Republica Moldova ar fi pierdut multe finanțări externe.