Scandalul cu angajarea lui Chironda în proiectul „20 de mln pentru grădiniţe”, trece Prutul
Partidul Liberal sesizează Guvernul României, Guvernul Republicii Moldova şi Procuratura Generală în legătură cu angajarea ilegală a lui Victor Chironda la Fondul de Investiţii Sociale - instituţie care administrează fondurile externe, inclusiv cele 20 de milioane de euro acordate de Bucureşti pentru renovare grădiniţelor. Liberalii au studiat condiţiile contractuale pentru funcţia de PR-ist în cadrul FISM, ajungând la concluzia că angajarea lui Chironda s-a făcut cu mari abateri, iar acum acesta primeşte un salariu de sute de euro din banii contribuabililor români.
Toţi angajaţii FISM sunt angajaţi în baza contractelor pentru prestarea serviciilor de consultanță, iar în fiecare contract prevede că semnatarul nu se va implica în careva acţiuni politice. Or Victor Chironda este unul dintre cei mai activi membri ai Partidului Liberal Reformator, regăsindu-se inclusiv pe listele electorale din CMC.
Liberalii scriu că "afirmația FISM-ului precum că d-nul Victor Chironda a fost contractat în bază de contract de prestări servicii, în calitate de consultant/specialist în comunicare, fără încheierea unui contract individual de muncă cu acesta – este FALSĂ. Textul contractului lui Victor Chironda este exact ca și la tot staff-ul FISM-ului numai că, cu titlu de excepție, din acest contract a fost în mod expres radiată clauza „Pe durata Contractului, Consultantul nu se va implica personal şi nu va implica Beneficiarul în careva acţiuni politice”.
Un lucru suspect este şi faptul că fotografia lui Victor Chironda lipsește pe site-ul oficial al FISM-ului: http://fism.gov.md/ro/profiles/team .
Ce ține de graficul de muncă a lui Victor Chironda la FISM, în contract este stipulat că salariul este calculat pentru 5 zile lucrătoare pe săptămână şi 8 ore lucrătoare pe zi.
Ținând cont de faptul că până în prezent Victor Chironda a ridicat lunar salariul integral, reiese că dânsul s-a dedicat activității sale la FISM a câte 8 ore/zi. Or o privire rapidă pe pagina sa de Facebook demonstrează că, în timpul serviciului la FISM (de la 9:00 până la 18:00) acesta posta, în mod regulat, articole cu tentă politică și participa la diverse acțiuni cu același specific.
În acest context, PL sensibilizează opinia publică și sesizează Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, Ambasada României din Republica Moldova dar și Direcția Națională Anticorupție din România și solicită să fie verificate modalitățile de angajare a prestatorilor serviciilor de comunicare în cadrul FISM-ului, Termenii de Referință a acestora și modul de utilizare a banilor publici, colectați de contribuabilii din România, din contul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.
În legătură cu acest subiect, deputatul Ştefan Vlas a făcut o interpelare la FISM, iar Victor Chironda a publicat primul corespondența corepondenţa respectivă. În aceste condiţii apare întrebarea firească: cum Victor Chironda a făcut rost de corespondența menționată și dacă a fost sau nu încălcată norma din art. 30 (secretul corespondenței) din Constituția Republicii Moldova?
La rândul, Victor Chironda susţine că acţiunile liberalilor reprezintă o metodă de presiune şi intimidare pentru faptul că el este unul dintre cei mai activi susţinători ai referendumului anti-Chirtoacă. El scrie că a depus un demers către ÎS "Registru" și Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter personal în care solicită să i se spună dacă cineva a accesat datele mele cu caracter în ultima perioadă.
"De asemenea, urmează să depun o petiție la Ambasada SUA și Delegația UE în privința intimidării mele de către deputații PL și o plîngere la Procuratură pe dl. Ștefan Vlas și Ionel Pușcaș pentru publicarea contractului meu de muncă fără acordul meu. Dacă liberalilor le plac metodele de lucru ale NKVD-ului sovietic eu prefer să imi apăr drepturile prin metode democratice", mai scrie Chironda.
Anterior Deschide.MD a publicat o serie de investigaţii despre salariile altor angajaţi de la FISM, inclusiv al şefului instituţiei - Mircea Eşanu- care ridica peste 2 mii de euro pe lună. Or acordul cu Bucureştiul prevedea foarte clar că cele 20 de milioane pentru grădiniţe nu vor fi cheltuite pentru administrarea fondului. Eşanu ne-a declarat atunci (în 2014) că banii vor fi recuperaţi din bugetul de stat.