Dodon i-a retras cetățenia moldovenească fostului președinte al României, Traian Băsescu, fiindcă acesta nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or potrivit consilierului prezidențial, Maxim Lebedinschi, la acea vreme ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație. La rândul său, Băsescu a răspuns încă acum două luni la acuzațiile lui Dodon, publicându-și cazierul juridic pe pagina de facebook. Acesta este curat!

Solicitat de Deschide.MD, reprezentantul Președinției a menționat că la adresa instituției au parvenit date de la MAI și SIS în care sunt anunțați că Traian Băsescu nu a prezentat informația despre dosarele penale, intentate în România, atunci când a depus cererea privind obținerea cetățeniei RM. Anume acest lucru a stat la baza deciziei șefului statului privind retragerea cetățeniei lui Traian Băsescu.

Prin decretul său, Igor Dodon a invocat faptul că Traian Băsescu „a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă sau prin ascunderea unui fapt pertinent”.

Astfel, s-a constatat faptul că domnul Traian Băsescu a încălcat prevederile legislației atunci când a depus cererea privind obținerea cetățeniei”, a declarat Lebedinschi.

De menționat că potrivit legislației, cetăţenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei care „la momentul examinării cererii se află sub urmărire penală”.

Am încercat să aflăm dacă șeful statului nu a încălcat prevederile legislației atunci când a semnat decretul privind retragerea cetățeniei din motivul că doar instanța de judecată poate să constate o eventuală încălcare. Potrivit fostului judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochescu, sunt și cazuri excepționale care permit președintelui să ia o decizie fără a avea „la mână” hotărârea instanței.

Formal, decizia lui Igor Dodon este una corectă. Domnul Traian Băsescu nu a prezentat toată informația privind statutul său juridic”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Pe de altă parte, juriștii atrag atenția asupra faptului că a figura într-un dosar penal, nu înseamnă a fi condamnat. Or în cazul lui Băsescu nu a existat nicio decizie de judecată. 

La rândul său, Traian Băsescu a publicat încă pe data de 1 noimebrie, pe rețele de socializare, cazierul judiciar în care demonstrează că „nu a fost condamnat penal și nici nu are calitatea de inculpat”.

De ce mi-a pus cazierul pe site? Îmi trebuia oricum pentru dosarul de cetățenie a Republicii Moldova, l-am scos astăzi. Și mă uitam pe Euractiv. Nici mai mult nici mai puțin mă trece pe lista penalilor. (…) Nu sunt urmărit penal (…) Deci, nu am un proces penal. Ce înseamnă cazierul ? În cazier se înscriu două lucruri, dacă ai avut condamnări și aici nu am dubii, că știe orice român că nu am avut, dar și dacă ești inculpat într-un dosar se trece în cazier, că ai calitatea de inculpat. Ori, eu am pus acest cazier ca să arăt propagandei mincinoase că nu am nicăieri calitate de inculpat”, a declarat Traian Băsescu în acea perioadă.

Totuși, cererea privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova a fost depusă în martie 2016. Potrivit presei din România, în acea perioadă Traian Băsescu figura în mai multe dosare penale pentru luare de mită și spălare de bani.

În acea perioadă secretarul general al Aparatului Președintelui din Republica Moldova, Ion Păduraru, explica faptul că în cazul lui Traian Băsescu, Nicolae Timofti s-a condus de prevederile legislației, potrivit cărora cetățenia poate fi acordată prin decret prezidențial „în interesele republicii și în cazuri excepționale”.

Este un drept suveran al statului de a acorda cetățenie”, a spus Păduraru.

Amintim că Traian Băsescu și soția sa, Maria Băsescu, au depus în martie cererea privind obținerea cetățeniei Republicii Moldova. În luna iunie fostul președinte al Republicii Moldova a semnat decretul privind acordarea cetățeniei pentru familia Băsescu. Ulterior deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind examinarea legalității acordării cetățeniei RM pentru Traian Băsescu, însă această cerere a fost respinsă. Curtea a constatat că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.