Vizita lui Dodon la Moscova în atenția presei internaționale
Mai multe publicații internaționale ca Financial Times, The Washington Post, Daily Mail, The New York Times, AFP, Reuters, Eu Observer au mediatizat vizita președintelui Republicii Moldova la Moscova și au comentat asupra declarațiilor acestuia cu referire la renunțarea la Acordul de Asociere cu UE și reacțiile de la Chișinău. Prim-ministrul Pavel Filip „a reacționat cu furie la sugestia președintelui poporului că fosta republică sovietică poate abandona calea spre Uniunea Europeană”, citat de Associated Press.
Financial Times anunță că declarațiile lui Igor Dodon la Moscova marchează un triumf potențial pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, în eforturile sale de a reînvia ceea ce Moscova consideră ca locul meritat de influență în țările din fosta Uniune Sovietică. În același timp, comentariile liderului moldovean vor fi întâlnite cu îngrijorare în capitalele UE. Pasul Președintelui Moldovei evocă răzgândirea bruscă a lui Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, când în 2013 a renunțat la planurile de a semna un acord de asociere cu UE, sub presiunea lui Putin, care a declanșat proteste pro-europene la Kiev, ce au dus în cele din urmă la demiterea lui Ianukovici, anexarea Crimeii de către Rusia și intervenirea militară în estul Ucrainei.
The Washington Post scrie că noul președinte al Republicii Moldova, care vizitează Rusia în prima sa călătorie în străinătate, și-a exprimat speranța pentru refacerea legăturilor "strategice" cu Moscova și a dat de înțeles că națiunea ex-sovietică ar putea abandona în cele din urmă Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
Președintele Igor Dodon, care a fost ales în noiembrie, a promis să restabilească relațiile comerciale și politice cu Moscova, care s-au răcit după ce Moldova a semnat acordul cu UE. Stând alături de Putin, Dodon a declarat că Republica Moldova "nu va repeta greșelile din trecut" și va lucra pentru a reconstrui legăturile strânse cu Rusia.
Însă Prim-ministrul Republicii Moldova a reacționat cu furie la sugestia președintelui poporului că fosta republică sovietică poate abandona calea spre Uniunea Europeană. Într-o declarație pentru Associated Press premierul Pavel Filip a spus că Constituția Republicii Moldova nu a permis președintelui „să anunțe sau să ia astfel de decizii", pe care le-a numit „retorică pur politică”, scrie Daily Mail.
Potrivit The New York Times, Igor Dodon, a declarat după întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, că Moldova "nu a primit nimic" din acest acord [Acordul de Asociere cu UE - n.r.] în timp ce pierdea piața profitabilă din Rusia. Președintele RM a mai adăugat că guvernul său ar putea să anuleze pactul UE, în cazul în care obține sprijinul pentru o astfel de mișcare după alegerile parlamentare din 2018.
Agence France-Presse scrie că Igor Dodon a ales simbolic Moscova ca prima sa vizită oficială în calitate de președinte și o numește „o zi istorică pentru relațiile Moldovei cu Rusia”, citându-l pe acesta. Dodon speră că, odată cu participarea activă a partenerilor strategici din Rusia, vom face progrese în rezolvarea problemelor dintre Transnistria și Chișinău, numind Transnistria „o parte din Moldova”. AFP a mai menționat că Igor Dodon își dorește "restabilirea deplină" a cooperării economice cu Rusia, deoarece Acordul de Asociere cu UE nu a dus la evoluția promisă a comerțului și a adăugat că Moldova este dispusă să-și asume statutul de observator într-o alianță economică dominată de Rusia [Uniunea Vamală Euroasiatică - n.r.].
Reuters informează că promisiunea lui Dodon de a îmbunătăți relațiile cu fostul stăpân sovietic al țării a fost primită favorabil de mulți moldoveni, care au fost afectați financiar de interdicțiile Rusiei și recesiunea economică. Victoria lui Dodon și îndepărtarea de UE reflectă o pierdere de încredere în liderii pro-europeni în Moldova și majorarea, din ce în ce mai asertivă a influenței Rusiei asupra statelor ex-sovietice. Coordonatorul coaliției pro-europene de guvernare din Moldova, Vlad Plahotniuc, a declarat că țara va continua apropierea de UE, criticându-l pe Dodon pentru comentariile sale oferite lui Putin.
La Moscova, Putin a declarat că vecinii Rusiei erau liberi să facă propriile lor decizii și chiar să curteze Uniunea Europeană, dar Moscova ar dori ca interesele sale să fie respectate, citat de Reuters.
EU Observer spune că Igor Dodon a pus în mișcare procesul de a semna un memorandum de cooperare cu Uniunea Vamală Euroasiatică, un bloc condus de Rusia ce include șase state foste sovietice. Putin a afirmat, la fel ca Dodon, că "statisticile arată că comerțul Moldovei cu țările UE a scăzut." Însă, Rusia a impus mai devreme sancțiuni asupra exporturilor moldovenești și a amenințat că va expulza până la 500.000 de migranți moldoveni care lucrau în Rusia. Vladimir Putin a declarat marți că sancțiunile ar putea fi scoase în cazul în care Moldova ar fi dispusă să pună la îndoială drumul spre UE.
Dacă Moldova ar renunța la Acordul de Asociere cu UE, aceasta ar marca o inversare a politicii UE cu referire la alinierea cu fostele țări sovietice. Serviciul de externe UE declară că exporturile moldovenești către UE au crescut cu 5 la sută în 2015 și cu 27 la sută față de 2013 - anul înainte de a fi semnat tratatul de liber schimb cu UE și afirmă că a cheltuit peste 335 milioane € în formă de ajutor pentru Moldova între anii 2014 și 2017.Totodată, reamintește că cetățenilor Republicii Moldova li s-a acordat acces fără vize în UE în urmă cu trei ani.
Deschide.MD reamintește că Vlad Plahotniuc a declarat ieri că „Moldova are un singur vector extern – vectorul european. Iar acest adevăr trebuie spus cu fruntea sus în orice vizită peste hotare, fiindcă țara noastră nu are voie să dea semnale contradictorii de politică externă”. Iar Partidul Democrat a anunțat că este „categoric împotriva” poziției șefului statului exprimată la Moscova privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Democrații susțin că sunt gata să „neutralizeze politic orice încercare” în acest sens. PDM este de părerea că pentru Moldova, aderarea la Uniunea Europeană este singurul proiect integraționist benefic și viabil, în timp ce aderarea la Uniunea Euroasiatică este nepractică și conține beneficii neclare.