Câți suntem și câți votăm / CEC răspunde acuzațiilor PPDA
Comisia Electorală Centrală (CEC) nu recunoaște acuzațiile aduse de către Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) precum că numărul de alegători incluși în 2016 pe listele electorale este cu mult mai mare decât cel real.
La începutul ședinței CEC de astăzi președintele Comisiei, Alina Rusu, a menționat că datele au fost luate din Registrul de Stat a Alegătorilor (RSA) care sunt importate din Registrul de Stat a Populației (RSP) ce repzintă un sistem de evidență unică a populației Republicii Moldova.
Rusu a mai menționat că în RSA la data de 22 august era cifra de 3.237.032 de alegători cu drept de vot dintre care 2.853.802 de cetățeni cu drept de vot au fost incluși pe listele electorale. Aceeași sursă a mai menționat că la alegerile parlamentare din 2014 au fost incluși pe listele electorale 2.800.827 iar la alegerile locale din 2015 - 2.814.262
„CEC nu recunoaște aprecierile aduse instituțieie și a membrilor comsiei care în opinia noastră se fac cu intenția de a reduce din crediblitatea societății față de procesul electoral”, a menționat Alina Rusu, făcând apel la cetățeni dar și autorități locale și centrale de a verifica suplimentar listele electorale sau cetățenii dacă sunt incluși sau nu pentru o întocmire cât mai corectă a listelor electorale.
Deschide.MD amintește că acum două zile PPDA a lansat un apel către OSCE și organismele internaționale să exercite presiuni asupra Guvernării, acuzând autoritățile de tentativă de fraudare a de proporții a alegerilor prezidențiale.
Într-o Declaraţie semnată de PPDA se spunea că „în 2005 erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 - 2,8 milioane, iar în 2016 – deja 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind țara 106 oameni, conform Organizației Națiunilor Unite. Este critică și situația demografică, mortalitatea fiind mai mare decât natalitatea în proporție de 6 la 5, după cum atestă rapoartele internaționale. Experții independenți consideră că cifra reală a populației stabile din RM este de aproximativ 2,5 milioane. Respectiv, numărul real al alegătorilor este de circa 2 milioane. Deci, diferența dintre această cifră și cea «oficială», prezentată de CEC, constituie peste 1 milion de cetățeni, adică circa 50% din numărul de alegători".
De precizat este și faptul că potrivit calculelor bazate pe datele oficiale prezentate la alegerile Parlemntare din 2014 dar și acum înainte de alegerile Prezidențiale, cifra prezentată de CEC cu patru zile în urmă, s-a majorat cu 10.586 de persoane, iar numărul persoanelor incluse pe listele electorale s-a majorat cu 52.957 de alegători.
Totodată, potrivit datelor oficiale prezentate în 2014, dar și în acest an, cifra de persoane care se află în regiunea transnistreană a crescut cu 10.271 comparativ cu datele de la alegerile parlamentare din 2014 și a scăzut cu 9.422 cifra persoanelor fără reședință.
Vezi detalii aici: Prezidențiale 2016/PPDA apelează la OSCE să fie renumărați alegătorii