Diaspora l-a întâmpinat pe Dodon cu ... Moldova nu este a ta!
Diaspora moldovenească din Belgia l-a întâmpinat pe Dodon cu pancarte pe care scria: "Dodon, Moldova nu este a ta!".
Preşedintele moldovean a ținut să precizeze că nu va iniția o procedură de anulare a Acordului de Asociere, pentru că nu poate să facă acest lucru, dar va susține revizuirea documentului, ceea ce a generat discuții contradictorii cu reprezentanţii diasporei.
Igor Dodon a mai fost întrebat ce a făcut el în calitate de președinte până acum pentru a lupta cu corupția, dar și pentru a reîntoarce miliardul furat. Şeful statului a răspuns că guvernarea i-a limitat atribuțiile și, „dacă va fi necesar, va merge și la referendum pentru a nu pune furtul miliardului pe umerii cetățenilor”; sau va fi „nevoit să dizolve Parlamentul”.
Președintele a fost întrebat și de ce a scos drapelul UE de pe clădirea președinției?
„În constituția R. Moldova nu este indicat că trebuie să fie drapelul UE pe edificiile naționale, noi suntem parte a CSI; de ce să nu punem drapelul CSI pe edificiile de stat? Așa mi-au spus și unii europeni aici, că da, domnule Dodon, aveți dreptate, pentru că este o discreditare de a pune drapelul UE pe instituții care sunt pline de corupție”, a declarat președintele.
Dodon a fost întrebat cum își finanțează partidul și cum își achită creditul pe care îl are la bancă, președintele a răspuns că el nu încalcă legislația și toate sursele de venit sunt publice.
„Chiar nu demult am depus declarația de venit și declarația de conflict de interese”, a fost răspunsul președintelui.
Ulterior discuția a fost puțin mai tensionată din cauza că persoana care a adresat întrebarea a dorit concretizări despre conturile din Bahamas și ce legătură are acesta cu ele. În replică, președintele a răspuns: „Iar cu macaroanele! Noi nu încălcăm legislația așa cum o încalcă Maia Sandu și care este finanțată de Shor”.
Șeful statului a mai fost întrebat despre indicațiile primite la Moscova referitor la relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, la care el a răspuns că nu a primit niciun fel de indicații și că aceasta este poziția sa.
Amintim că Igor Dodon a mers la Bruxelles într-o vizită oficială de 3 zile. Agenda a inclus mai multe întrevederi cu înalți oficiali europeni, precum Donald Tusk, Federica Mogherini, Antonio Tajani, Jean-Claude Junker, dar și conducerea NATO.
Aceasta a fost a doua vizită oficială a președintelui Igor Dodon, prima fiind la Moscova. La întrevederea sa cu președintele rus, Vladimir Putin, șeful statului moldovean a declarat că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE, semnat de Republica Moldova în anul 2014.