Premierul Pavel Filip nu este de acord cu poziția președintelui Igor Dodon în privința reformei pensiilor, dar și a trecerii creditelor de urgență în datorie publică. Prim-ministrul i-a transmis șefului statului că trebuie să fie scoase în public subiectele care unesc societatea și nu o dezbină.

Șeful Executivului de la Chișinău a declarat după întervederea trilaterală cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și președintele Parlamentului Andrian Candu „că tot mai des sunt îngrijorări din partea partenerilor externi dar și a potențialilor investitori vis-a-vis de unele declarații ale președintelui Dodon”.

„Sunt îngrijorări și vis-a-vis de crearea unei percepții că instituțiile din Republica Moldova au o colaborare mai ineptă, dacă nu vorbim și despre un blocaj de comunicare inter-instituțional. Și pe bună dreptate ei consideră că dincolo de politică, noi trebuie să găsim soluții, indiferent de viziunea noastră politică. Desigur că între Guvern și Președinție sunt divergențe pe mai multe subiecte, atât pe numirea ambasadorilor dar și a judecătorilor. Am încercat să explic acest lucru, nu pot să spun că am ajuns la unele concluzii astăzi dar este important că am discutat aceste lucruri”, a declarat prim-ministrul. 

Filip susține că Republica Moldova are nevoie de reforme, nu de blocaj.

„I-am adus la cunoștință domnului președinte programul Guvernului pentru anii 2017 - 2018. Eu cunosc atitudinea politică a domnului președinte precum cunosc și atitudinea noastră față de partidul din care a făcut parte domnul președinte. Dar noi suntem cei care reprezentăm instituțiile statului și noi trebuie să vedem lucrurile prin prisma șefilor de instituții dar nu a șefilor de partide. Avem nevoie de reforme, nu de blocaj. Acesta a fost unul din subiecte pentru că dacă vrem să schimbăm viața cetățenilor noi trebuie să facem reforme, desigur că reformele nu aduc bucuria momentului. Dacă vrei să ai un zâmbet frumos mergi la dentist chiar dacă nu âîți place acest lucru. Moldova trebuie să aibă un zâmbet frumos”, a punctat premierul

Pavel Filip a menționat că s-a discutat și despre reforma pensiilor, însă, deși președintele Dodon a venit cu unele argumente, Filip nu le împărtășește. 

„Domnul președinte Dodon a venit cu argumente pe care trebuie să recunosc că nu le împărtășesc. Așa cum am spus, această reformă presupune nu doar o indexare a pensiilor dar și o valorificare a pensiilor și din acest an vor fi valorificate pentru cei care au intrat în sistemul de pensii din anul 2001 până în anul 2008. Această reformă vine să aducă echitate în sistemul de pensii”, a mai adăugat premierul.

Totodată, șeful Cabinetului de Miniștri i-a sugerat președintelui Dodon ca să nu lanseze speculații cu privire la subiectul datoriei publice, menţionând că ceea ce a făcut Guvernarea este apreciat de partenerii externi, pentru că astfel a fost evitată o criză bancară. 

„Noi trebuie să separăm distinct aceste lucruri, una este frauda bancară pe care eu o condamn și trebuie să-i pedepsim absolut pe toți cei care au participat la devalizarea sistemului bancar și să fie trași la răspundere. Deja am elaborat cadrul legal pentru ca pe viitor să nu mai admitem astfel de furturi și al treilea, înterprindem toate măsurile pentru a recupera banii dar și activele devalizate. Al doila subiect cu care eu nu sunt de acord, discuții despre trecerea creditului de urgență la datorie publică. Dacă ați fost atenți, chiar zilele trecute am avut o apreciere și pe plan internațional de publicația „The economist”, că a fost gestionat bine acest lucru pentru că nu am permis să alunecăm într-o criză bancară. Noi am vorbit deschis atunci când a fost lansat acest proiect noi nu am auzit alte propuneri”, a punctat Pavel Filip. 

La finalul conferinței de presă, președintele Igor Dodon a declarat că cele trei instituții o să încerce să se mişte înainte pe două, trei subiecte despre care au vorbit Candu Filip și Dodon; însă la alte subiecte fiecare rămâne pe poziția sa: „Vreau să vă spun că nici noi nu vom ceda pe subiecte de principiu, la fel cred că vor face și colegii. Chiar dacă fiecare rămâne cu poziția sa, astfel de discuții sunt necesare”.