Proiectul legii privind amnistia fiscală și liberalizarea capitalului a fost retras astăzi din Parlament, au comunicat pentru Deschide.MD surse din Legislativ.

(Update 12:00) Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a confirmat pentru Deschide.MD retragerea proiectului. 

”Da, este adevărat! Toți autorii proiectului au depus ieri cerere prin care s-a cerut retragerea proiectului de legi. Este o cerere comună, semnată pentru a înlătura deficiențele și expunerile negative pe marginea acestui proiect, luând în considerare avizele și obiecțiile tehnice, care au fost expuse în toată această perioadă. Din aceste motive s-a cerut retragerea lui. Astăzi cererea urmează să parcurgă toate etapele juridice, aici, în Parlament”.

Întrebat dacă există șanse să se revină asupra acestui proiect, Andrian Candu a declarat că ”acest lucru este prematur”. 

Întrebat dacă decizia a fost luată în contextul vizitei FMI la Chișinău, oficialul a răspuns: ”Noi tot timpul am fost în discuții cu partenerii noștri, inclusiv pe acest poriect. L-am retras pentru că el necesită o expertiză internațională mai profundă”. 

Anterior speakerul Andrian Candu a declarat că Proiectul de lege cu privire la amnistia fiscală în a doua lectură nu va fi votat, până nu va exista o expertiză completă şi pozitivă din partea Fondului Monetar Internaţional, a Bancii Mondiale şi a structurilor europene.

Proiectul legii privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost înregistrat în Parlament la 1 decembrie 2016.

Potrivit proiectului, persoanele fizice puteau beneficia de liberalizarea capitalului, iar pentru persoanele juridice proiectul prevedea doar stimularea fiscală. Procesul se derula în două etape: declararea intenției şi cererea de liberalizare cu achitarea taxei de 2%.

Liberalizarea capitalului oferea persoanelor fizice posibilitatea să-și declare și să-și liberalizeze capitalurile care anterior nu erau declarate. Aceasta se referea atât la mijlocele bănești, cât și la imobile, valori mobiliare, cote de participare la capitalul societățilr cu răspundere limitată, mijloace de transport rutier etc.

Putea fi supus liberalizării capitalul care anterior nu a fost obiect al impunerii, evitându-se penalizarea de natură fiscală. Liberalizarea capitalului presupunea: declararea capitalului care anterior nu era declarat, trecerea capitalului de pe numele deținătorilor formali pe numele deținătorilor reali, reflectarea valorii reale de piață a activelor în vederea optimizării structurii activelor și impozitării ulterioare.

Cât ține de stimularea fiscală aceasta presupunea, potrivit inițiativei, anularea datoriilor la buget sub formă de penalități, cu condiția că se achită suma datoriei de bază și taxa de 2%.