Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 15 septembrie, la Bender, discutând reluarea liberei circulații în Zona de Securitate, dar și numirea unui nou observator militar din partea Federației Ruse. Delegația moldovenească a condamnat aplicațiile militare comune ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse și așa-numitelor forțe armate ale Transnistriei și a vorbit despre necesitatea reformării activității observatorilor militari.

Copreşedintele CUC din partea Chişinăului, generalul de brigadă Ion Solonenco, a subliniat că aplicaţiile militare care au fost desfăşurate nelegitim pe teritoriul Republicii Moldova în perioada 2-3 august 2016, cu participarea efectivelor Grupului Operativ al Trupelor Ruse, în comun cu cele ale aşa-ziselor structuri de forță transnistrene, confirmă, o dată în plus, necesitatea imperioasă de a perfecţiona neîntârziat mecanismul actual privind activitatea observatorilor militari, care trebuie să prevadă implicarea  obligatorie a reprezentanţilor Misiunii OSCE în CUC.

Delegaţia moldovenească a reiterat că acţiunile de acest gen tensionează situaţia în regiune, subminează mecanismele existente de menţinere a păcii, fiind incompatibile cu logica procesului de  negocieri pentru reglementarea transnistreană şi reprezintă o sfidare deschisă la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei, la subiectul „aspecte organizatorice”,  CUC l-a confirmat în funcția de observator militar din partea Federației Ruse pe colonelul Serghei Dudnikov, care a preluat funcţia deţinută anterior de maiorul Victor Eriomenko.

Delegațiile CUC au luat act de cele 8 rapoarte săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit cu privire la situația din Zona de Securitate.

La tema liberei circulaţii în Zona de Securitate, care figura pe ordinea de zi a şedinţei, partea moldovenească a propus, în mod repetat, Comisiei să-și concentreze eforturile pentru identificarea unei soluții pragmatice la această problemă, luând în considerare ultimele sugestii la acest subiect, înaintate de reprezentanții Ucrainei şi Misiunii OSCE, care includ viziunile generalizate ale delegaţiilor, enunţate inclusiv la ședințele anterioare ale Comisiei.

Delegaţia transnistreană, însă, într-o manieră proprie, deja bine cunoscută, a încercat să devieze discuţiile de la problemă, sfidând astfel toate înţelegerile şi angajamentele convenite la nivelul copreşedinţilor CUC privind necesitatea eliminării barierelor existente în calea liberei circulaţii în Zona de Securitate.

În cadrul ședinței delegația Republicii Moldova a difuzat 2 adresări tuturor componentelor CUC la subiectul menționat. Consultările pe marginea problemei liberei circulații vor continua la sediul Misiunii OSCE în RM la nivelul copreședinților, precum și în cadrul viitoarei reuniuni a CUC.