Fracțiunile parlamentare comentează anunțul liderului PDM, Vlad Plahotniuc, privind modificarea procedurii de alegere a deputaților în Parlament - de la alegerea în baza listelor de partid, la cea uninominală. Chiar dacă se arată sceptici, deputații susțin că este prematur de venit cu un comentariu amplu atâta timp cât nu au examinat documentul. Reprezentanții PCRM, PLDM și PSRM n-au prea lăudat inițiativa, iar PL a promis o reacție în scurt timp.

La noi la partid, bineînțeles, încă nu s-a discutat acest subiect, dar eu cred că astfel de propuneri trebuie să fie foarte bine și foarte îndelung discutate în societate. Nu se fac așa reforme doar la doleanța PD-lui sau a lui Vlad Plahotniuc. Faptul că oamenii nu își cunosc deputații, eu cred că este un argument demagogic, pentru că un om pe câmpul de luptă nu înseamnă că este neapărat luptător. Nu pot spune acum dacă vom vota sau nu pentru că nu știm deocamdată ce va conține această reformă. Ceea ce s-a anunțat până acum sunt jocuri”, a declarat vicepreședintele fracțiunii PCRM, Oleg Reidman.

Liberal-democrații susțin că nu vor vota această inițiativă, pentru că ea duce la coruperea alegătorilor și a deputaților.

Ne-am expus și anterior la acest subiect. Nu susținem astfel de inițiativă. Astfel de modificări nu vor genera favor Republicii Moldova. El poate să ducă la coruperea alegătorilor și a celor aleși”, a spus președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Socialistul Vladimir Țurcan susține că astfel de inițiativă este propusă doar pentru a menține la guvernare actuala coaliție.

La etapa actuală aceste modificări sunt periculoase pentru Republica Moldova. Chiar și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a vorbit zilele trecute la Chișinău despre acest lucru. Astfel de modificări trebuie să aibă loc doar prin consens cu reprezentanții societății civile și clasei politice. Azi nu avem așa ceva”, a declarat el.

Am solicitat și opinia deputatului liberal, Alina Zotea, care, însă, ne-a propus să așteptăm reacția liderului formațiunii, Mihai Ghimpu.

O să vină domnul președinte cu o declarație în acest sens, pe care o veți putea prelua. Ea deja se elaborează”, a spus ea.

Grupul foștilor comuniști salută inițiativa democraților, menționând că aceasta „răstoarnă întregul sistem electoral”.

Am auzit doar ceea ce s-a vorbit în cadrul briefingului de presă, dar așteptăm proiectul de lege în Parlament. Vom discuta avantajele și dezavantajele acestei inițiative legislative. Desigur, cetățenii trebuie să-și cunoască deputații, cine-i reprezintă. În acest sens această inițiativă este una benefică. Foarte important ca aceste modificări să fie în interesul cetățenilor. Totodată, important este ca partenerii de dezvoltare să dea un aviz pozitiv la acest proiect. Vom discuta acest proiect și în cadrul grupului nostru”, a declarat reprezentantul Platformei Social Democrate, Anatol Zagorodnîi.

 Și reprezentanții grupului foștilor deputați liberal-democrați susțin că este necesară a analiză detaliată a acestui document.

Pentru mine personal este o întrebare: cum se va forma majoritatea parlamentară, care trebuie să numească Guvernul? Va fi foarte greu să formăm această majoritate în condiția în care vom avea mulți deputați independenți. O asemenea situație am avut în cadrul primului Parlament, și a fost foarte greu. Vom discuta acest proiect și vom vedea care sunt mecanismele”, a declarat Vladimir Hotineanu.

------------Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat azi în cadrul unui briefing de presă că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainte de expirarea mandatului său, dacă acest nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.