Consiliul Suprem de Securitate, marca Dodon // Fără Apărare, Anticorupție, Externe și Reintegrare
Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Ministerul Apărării nu va fi reprezentat în Consiliul Suprem de Securitate, constituirea căruia a fost semnată azi de șeful statului. Mai mult ca atât, din componența CSS nu vor face parte nici șeful CNA, dar și miniștrii de Externe, Economie, Finanțe, precum și vicepremierul pentru Reintegrare.
Ex-ministrul Apărării, Anatol Șalaru, susține că Dodon vrea vulnerabilizarea Republicii Moldova și scăderea capacității de luptă a Armatei Naționale.
„Igor Dodon nu ratează nicio zi fără sa sape la temelia securității naționale. Astăzi, a semnat ordinul de constituire al Consiliului Suprem de Securitate și, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, Ministerul Apărării nu face parte din CSS. În lipsa unui ministru titular, Igor Dodon putea sa-l includă pe şeful Marelui Stat Major, care este conducătorul direct al Armatei Naționale. Faptul că Igor Dodon vrea vulnerabilizarea Republicii Moldova, scăderea capacității de luptă a Armatei Naționale sunt lucruri deja cunoscute, atât în plan intern cât și extern, dar cred că asistăm la un alt scenariu, mult mai subtil. Să sperăm că Igor Dodon si PSRM nu vor ajunge să asigure "neutralitatea" prin desființarea Armatei Naționale”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
Persoana de încredere a șefului statului, Ion Ceban, a declarat pentru reporterul Deschide.MD că lipsa Ministerului Apărării în cadrul componenței CSS rezultă din faptul că instituția nu are un conducător.
Viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, ne-a spus că, în mod normal, șeful statului trebuia să includă în componența CSS şi un reprezentant al Ministerului Apărării, însă „decizia îi aparține”.
„Ministerul Apărării trebuie să fie reprezentat la CSS, însă Comandantul Suprem a decis altfel”, a a declarat demnitarul.
Totuși, pentru un informații suplimentare l-am contactat pe secretarul CSS, Artur Gutium, dar, până la momentul publicării acestui material, el nu a răspuns la apel.
Precizăm că, potrivit Regulamentului Consiliului Suprem de Securitate, aprobat pe 8 octombrie 1997, membri ai Consiliului Suprem de Securitate sunt, din oficiu, primul-ministru, ministrul Apărării, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Afacerilor Interne, directorul SIS, ministrul Finanţelor, şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate, şeful Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Preşedintele Republicii Moldova poate numi, în calitate de membri ai Consiliului Suprem de Securitate, şi alte persoane cu funcţii de răspundere.
Reprezentanții Ministerului Apărării au făcut parte din CSS în perioada președinției lui Petru Lucinschi, Vladimir Voronin și Nicolae Timofti.