„Socialiștii procedează după sistemul sovietică, negând totul ce se face spre binele municipiului Chișinău, încercând să isterizeze societatea și să creeze o iluzie a activității sale”. De această părere este edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, care a comentat intenția fracțiunii PSRM privind inițierea unui nou referendum cu privire la demiterea primarului.

Pe parcursul ultimelor doi ani PSRM a venit în fața locuitorilor doar cu populisme și prostii. Ce au ei la activ? Două referendumuri, dărămarea de garduri pe la șantiere, blocarea constantă a ședințelor Consiliului municipal, s-au prezentat la un moment dat cu două discuri de frână și o cupă de glod. La ultima ședință au refuzat să voteze proiectele de dezvoltare a Chișinăului cu termoizolarea clădirilor, finalizarea reconstrucției străzilor Ștefan cel Mare și Sfânt, Negruzzi, Alecsandri, Alexandru cel Bun, Tighina, 31 august. Au refuzat proiectul cu parcările și Planul de acțiuni cu privire la energia durabilă. Orice este propus, ei refuză, dar în același timp nu vin cu soluții”, a declarat Chirtoacă în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, inițiativa PSRM demonstrează incapacitatea, incompetența și lipsa de inspirație în soluționarea problemelor Capitalei.

Este cazul ca și socialiștii să vină cu un raport de activitate la doi ani de la desfășurarea alegerilor locale. În acești doi ani noi am asigurat funcționalitatea orașului, o activitate stabilă a serviciilor, dar și am asigurat o anumită dezvoltare, pe unde mai bine, pe unde mai rău. În acești doi ani noi avem reabilitată scara de la Valea Morilor, 40 de troleibuze asamblate, utilaj de 5 milioane euro la spitalul Sfânta Treime, strada Tudor Strișcă - reabilitată, investiții de 50 de milioane de lei în suburbii, renovarea teatrului „Satiricus”, amenajarea curților de bloc și parcărilor la 100 de adrese. Vorbim doar de ultimii doi ani. Nu trecem în revistă proiectele realizate în primele mandate”, a declarat Chirtoacă.

Edilul a menționat că așteaptă ca locuitorii să-l judece la următoarele alegeri locale din 2019, nu și în cadrul unui referendum.

------Amintim că azi liderul fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a anunțat despre intenția de a crea în timpul apropiat a grupului de inițiativă privind organizarea referendumului pentru demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă. În cazul în care și de această dată instanța nu va permite desfășurarea plebiscitului, spun socialiștii, ei se vor adresa la CEDO.

Precizăm că potrivit Codului Electoral, decizia privind revocarea primarului se consideră adoptată prin referendum local dacă pentru ea a votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii lui, dar nu mai puţin de jumătate din numărul alegătorilor care au participat la referendum. Astfel, pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, „Pentru” trebuie să se pronunțe cel puțin 163570 locuitori.