Filip despre raportul UE: Nu trebuie să ținem cont doar de aspectele critice, sunt și lucruri bune
Premierul Pavel Filip susține că publicarea raportului UE privind Republica Moldova arată că Uniunea Europeană acordă mai multă atenție Republicii Moldova, chiar dacă în raport sunt menționate anumite „aspecte critice”.
La începutul ședinței de astăzi a Executivului, Pavel Filip a declarat că raportul elaborat de Uniunea Europeană analizează principalele evoluții și reforme întreprinse de Republica Moldova.
„Raportul, de asemenea, relevă că Republica Moldova a adoptat o serie de reforme care au reușit să instaureze independența sistemului judiciar și să lupte împotriva corupției, să eficientizeze administrația publică, să restabilească echilibrul macroeconomic, dar și să ajusteze legislația națională în domeniul energiei electrice dar și a gazului”, a declarat Filip
Chiar dacă recunoaște că în raportul UE sunt și „aspecte critice”, la adresa guvernării, premierul precizează că „anul 2016 a fost un an al noilor începuturi”.
„Ce trebuie să reținem din acest raport sunt nu doar aspectele critice, dar și faptul că anul 2016 a fost un an al noilor începuturi, când s-a efectuat un lucru legislativ semnificativ. Însăși publicarea acestui raport este un moment important și pozitiv pentru Republica Moldova din două aspecte: odată ce a fost elaborat acest raport de UE, înseamnă că există mai multă atenție în interiorul UE pentru Republica Moldova și, desigur, ar însemna că Republica Moldova este mai prezentă pe agenda UE. Nu mai puțin este important că acest raport este în scris, clar, făcut de experți buni, iar noi ne străduim să transpunem ceea ce este scris în raport. Am spus nu o singură dată cât de importante sunt implementarea reformelor în Republica Moldova. Chiar și prin publicarea acestui raport, înțelegeți că UE va susține implementarea reformelor în Republica Moldova. Vă rog să luați în calcul toate aceste lucruri incluse în raport, astfel încât să fim pregătiți și pentru Consiliul de Asociere din luna martie”, a precizat premierul.
Amintim că raportul comun al Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă, publicat acum două zile, spune că Republica Moldova a adoptat o serie de reforme pentru implementarea programului de asociere. Însă sunt semnalate și „temele nefăcute" de Chișinău, în special pentru îmbunătățirea statului de drept și a mediului de afaceri.
Raportul analizează evoluția implementării programului de asociere începând din noiembrie 2014, fiind publicat în perspectiva Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, care va avea loc la 31 martie 2017.
Potrivit documentului, Moldova a adoptat o serie de reforme menite să restaureze independența sistemului judiciar și să lupte împotriva corupției, să eficientizeze administrația publică, să restabilească echilibrul macroeconomic și să apropie legislația națională în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale de legislația Uniunii Europene și să ducă la atingerea altor obiective importante ale Acordului de asociere UE-Republica Moldova, care a intrat integral în vigoare la 1 iulie 2016.
Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru consolidarea democrației și a statului de drept. Trebuie acordată mai multă atenție respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, domeniu în care nu se înregistrează destule progrese, în parte din cauza unor deficiențe ale sistemului judiciar. Ingerința politică observată în sistemul judiciar și în funcționarea autorităților responsabile cu aplicarea legii este o piedică sistemică în calea dezvoltării sociale și economice. Sunt necesare investigații suplimentare pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care se fac vinovați de frauda bancară. Mediul de afaceri și investiții este în continuare afectat de corupția la scară largă și de lipsa unor politici consecvente. În plus, faptul că interesele economice se concentrează acum în mâinile unui număr mai mic de persoane generează riscul ca politicile publice să fie influențate de aceste persoane.