PD vrea deputați fără imunitate.Proiectul de modificare a Constituției revine pe agenda parlamentară
Proiectul de modificare a Constituției privind anularea imunității parlamentare revine pe masa deputaților. La ședința de astăzi a PD s-a decis ca inițiativa respectivă să fie inclusă pe agenda parlamentară.
”Inițiativa privind excluderea imunității parlamentare va fi inclusă săptămâna aceasta pe agenda Parlamentului. Inițiativa PDM a primit avizul Curții Constituționale și este parte a strategiei de reformare a clasei politice”, a declarat Andrian Candu.
Un al doilea subiect discutat azi a fost proiectul de lege privind trecerea la sistemul de vot uninominal.
Proiectul a fost înregistrat și a fost trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.
"PDM consideră că dezbaterea privind votul uninominal trebuie să fie liberă, nici o persoană, partid sau grup, să nu pretindă că îi reprezintă pe toți cetățenii, că reprezintă întreaga societate civilă, diaspora sau alte categorii. În ultimii doi ani, au fost date publicității mai multe sondaje de opinie și toate arătau foarte clar că cei mai mulți cetățeni sunt nemulțumiți de actualul sistem electoral și vor ca acesta să fie schimbat. Cum îl schimbăm, cât de bine vom face asta, vrem să stabilim în cadrul dezbaterilor publice care au loc", a menţionat Andrian Candu.
Graba a generat însă o neclaritate pe care ne-a explicat-o deputatul Sergiu Sârbu: proiectul a fost trimis Comisiei de la Veneția în aceeași zi în care a fost înregistrat. Întrebarea este pentru ce se mai organizează dezbateri, dacă proiectul a fost trimis deja pentru expertizare?
Sârbu explică:
”Dacă nu expediam acum, nu ne încadram cu un răspuns până la ședința Comisiei care va avea loc în luna iunie. Există și la ei niște proceduri care trebuie respectate. Preț de aproape o lună ei stabilesc membrii grupului de expertiză și alte detalii tehnice. Între timp noi facem dezbaterile, iar eventualele modificări care vor fi acceptate la acest proiect pot fi expediate ulterior. Analiza proiectuluin de către experții Comisiei de la Veneția începe mai târziu”.
Andrian Candu s-a arătat nedumerit de faptul că unele ONG-uri și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal.
"Există și un grup de ONG-uri care și-au anunțat refuzul de a participa la dezbateri pe tema votului uninominal. Chiar dacă acest grup reprezintă doar un segment al societății civile, credem că era important ca și argumentele lui să se facă auzite în dezbaterile publice. Societatea civilă, prin natura ei, este o voce importantă a societății, care trebuie să încurajeze dezbaterile publice, nu să le boicoteze, mai ales atunci când tema supusă dezbaterii este una susținută de 80 la sută din populația tarii. De aceea, facem apel la reprezentanții societății civile să rămână în afara politicului, să nu preia agenda opoziției și nici pe cea a puterii, să manifeste echidistanță în acest proces, astfel încât să avem o dezbatere cât mai obiectivă și benefică", a precizat Andrian Candu.
Vicepreședintele PD, Andrian Candu, tot el președinte al Parlamentului a spus știe când Comisia va veni cu un răspuns. Poate dura de la trei la șase luni.
Despre imunitatea parlamentară vom aminti că astfel de proiecte au înregistrat de-a lungul timpului mai multe fracțiuni parlamentare, însă un astfel de proiect impune majoritate Constituțională. Prin urmare fracțiunile nu au demonstrat niciodată suficientă voință politică pentru a vota un astfel de proiect atâta timp cât acesta purta semnatura unor deputați din alte fracțiuni parlamentare. Anul trecut ”grupul deputaților Leancă” au înregistrat un proiect care presupunea renunțarea benevolă la imunitatea parlamentară, astfel nefiind necesar votul unei majorități Constituționale.