Nu cred că e un secret pentru nimeni faptul că R. Moldova este un fel de „playground", un câmp de joacă, pentru tot soiul de riscuri și amenințări clasice sau hibride, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță într-un interviu pentru EVZ.md, făcând referire la situația din Transnistria.

"Acolo vorbim clar de o amenințare de natură clasică, propaganda (...) poate intra mai degrabă în categoria amenințărilor de natură hibridă, iar acest lucru este o realitate și în Republica Moldova și în alte state. Nu cred că există în momentul de față o soluție unică de contracarare pe linia aceasta, din simplul fapt că ne aflam într-o situație total asimetrică. Nu poți să combați propaganda cu o contra-propagandă. Întotdeauna, în lumea democratică, noi operăm cu adevăr și întotdeauna, propagandei venite dintr-o direcție anume, trebuie să-i contrapui un mesaj bazat pe sinceritate, bazat pe transparență, bazat pe adevăr. De aici pe undeva dificultatea obținerii unor rezultate pe termen scurt", a declarat fostul secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE.

Daniel Ioniță a arătat că în ceea ce privește R. Moldova, Bucureștiul este condamnat să încheie cu succes fiecare proiect, făcând referire la gazoductul Iași-Ungheni și extensia sa de la Ungheni la Chișinău, repararea școlilor și a grădinițelor, dezvoltarea SMURD sau prima tranșă de 60 de milioane de euro a împrumutului rambursabil, deblocată înaintea vizitei premierului Dacian Cioloș la Chișinău, în luna august.

"Pe toate aceste proiecte suntem condamnați la succes. Avem doar o singură opțiune și aceasta este să reușim împreună. Pentru gazoductul Iași-Ungheni există discuții tehnice foarte bune la nivel de experți dintre compania românească Transgaz și echivalentul din R. Moldova, VestMoldGaz. Se lucrează la identificarea unei formule potrivite prin care proiectul tehnic să poată fi realizat, iar pe baza acestuia să se treacă la extensia ulterioară a gazoductului pe tronsonul Ungheni – Chișinău. Gazoductul respectiv trebuie văzut într-o logică de securitate energetică regională. Proiectul referitor la grădinițe de asemenea s-a dovedit a fi unul de succes. Pe baza succeselor înregistrate, Guvernul României a alocat o tranșă suplimentară de 3 milioane de euro prin care vor fi incluse în acest program un număr de 85 de grădinițe. În ceea ce privește proiectul SMURD, a fost semnat recent un acord de colaborare cu extensiei către orizontul anilor 2020", a mai declarat diplomatul român.

Excelenţa Sa mai anunţă că  în luna noiembrie se va organiza la Chișinău un forum pe linie de justiție, care va aduce la aceeași masa a dialogului juriști, magistrați, procurori, specialiști în lupta anti- corupție, membrii ai Consiliului Suprem al Magistraturii din cele două țări, "prilej prin care toți cei implicați vor vedea ce anume poate fi făcut pentru întărirea acestei cooperări".

Interviul integral poate fi citit aici.