Sibiu // Iohannis, la conferința privind „Viitorul Europei”: Fake news-ul este un fenomen de destabilizare
Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, în cadrul conferinţei privind "Viitorul Europei" de la Sibiu, că summitul de mâine “va rămâne ca un moment remarcabil de unitate și angajament în favoarea Europei și că acesta va trebui să ofere o viziune clară”. Corespondentul Deschide.MD, aflat la Sibiu, transmite că la același eveniment, Președintele României s-a referit la noile fenomene de destabilizare, printre care dezinformarea şi campaniile fake news, care - afirmă Iohannis - "riscă să adâncească starea de nesiguranţă".
"Noile fenomene de destabilizare, printre care dezinformarea şi campaniile fake news, riscă să adâncească starea de nesiguranţă. În acest context, avem nevoie de un făgaş al politicilor europene care să asigure mai multă convergenţă şi să ne ducă, clar, spre un viitor mai bun, mai prosper, fără diviziuni sau fragmentări la nivel european.
Klaus Iohannis a mai declarat că "incertitudinea" este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit şi distanţarea cetăţenilor europeni faţă de "complexitatea" UE.
"Incertitudinea este cel mai potrivit cuvânt pentru a descrie starea de fapt legată de procesul Brexit, dar şi un anumit sentiment de distanţare a cetăţenilor europeni faţă de complexitatea politicilor Uniunii Europene, în sens mai general. Ne aflăm înainte de alegerile pentru Parlamentul European, în acest an marcându-se 40 de ani de la organizarea primelor alegeri europene libere şi directe, şi, în acest context, viitoarele alegeri europene capătă o semnificaţie aparte. Vedem din diferitele sondaje de opinie că cetăţenii europeni îşi doresc ca Uniunea Europeană să le dea un sentiment consolidat de siguranţă, să le dea orientare şi, nu în ultimul rând, să aducă soluţii pentru problemele lor reale. Noi, actualii gestionari şi, sper eu, nu numai gestionari, dar şi adevăraţi modelatori ai viitorului Uniunii Europene, avem responsabilitatea de a face ca ideea unei Uniuni tot mai puternice să fie îmbrăţişată şi asumată de cetăţenii europeni de astăzi", a afirmat Iohannis.
Klaus Iohannis a declarat că crizele nu reprezintă un fenomen nou în UE şi că ele fac parte din istoria procesului integrăriin europene.
"Uniunea a parcurs o lungă perioadă marcată de crize multiple, desfăşurate de multe ori în paralel, care şi-au pus amprenta asupra acţiunii europene. De câţiva ani, părem a fi marcaţi la nivel european de persistenţa unei stări percepute ca fiind de criză continuă. Cu toate acestea, în Uniunea Europeană crizele şi succesiunea lor nu reprezintă un fenomen nou. Din contră, ele fac parte din istoria procesului integrării europene, iar rezolvarea lor prin acţiune comună face parte chiar din construcţia europeană", a spus acesta.
Acesta s-a declarat mulţumit de găzduirea Summitului informal aş şefilor UE şi evenimentele care au loc în jurul acestuia, Iohannis afirmând că "este evidentă această coincidenţă fericită între un eveniment de mare anvergură europeană, un oraş cultural european şi ţara mea, România, o ţară importantă din Europa".
"Mă bucur că această dezbatere are loc la noi şi sunt extrem de bucuros că ţara noastră a devenit în aceste zile şi devine în aceste zile centrul procesului de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene. La aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier, găzduirea Summitului de la Sibiu, un eveniment european de prim rang, este o onoare şi, în acelaşi timp, clar, o responsabilitate pentru noi. Ca stat membru încrezător în destinul proiectului european, România are capacitatea de a contribui la consolidarea sa şi va continua să acţioneze în acest sens, împreună, sigur, cu toate statele membre şi împreună cu instituţiile europene", a completat Klaus Iohannis.
Conferinţa Internaţională "Viitorul Europei" a început cu o zi înaintea Summitului UE de la Sibiu din 9 mai, scopul acesteia fiind promovarea unei dezbateri cu privire la scenariile pentru viitorul Uniunii. Conferinţa internaţională "Viitorul Europei. Perspectivele evoluţiilor contemporane" se va desfăşura în intervalul 8-10 mai, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Evenimentul este sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis şi sub cel al Preşedinţiei Române a Consiliului UE.
În cadrul conferinței se vor dezbate teme precum educaţia ca instrument de cunoaştere în societate şi rolul acesteia în Europa. Va fi abordat şi subiectul Europei cu mai două sau mai multe viteze, precum şi tema coeziunii europene. Vor fi aduse în discuţie şi proiecte pentru viitorul UE. Migraţia, redobândirea încrederii în proiectul european, următorul cadru financiar al UE, combaterea dezinforimării înaintea alegerilor europarlamentare şi Brexit sunt alte teme ce vor fi supuse dezbaterii.
Printre invitaţi se numără şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, fostul comisar european Dacian Cioloş, Vasile Puşcaş, Cristian Diaconescu, Natalie Tocci, Guntram Wolff sau Arvydas Pocius.
Conferinţa este organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti - un lider al think-thank-urilor româneşti în domeniul cercetării şi al training-urilor în relaţii internaţionale, analiza conflictelor şi luarea deciziilor în situaţii de criză - precum şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
În aceeaşi perioadă, la Sibiu se desfăşoară Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, la care liderii europeni vor discuta despre noua agendă a UE pentru 2019-2024. Evenimentul va fi găzduit de preşedintele Klaus Iohannis iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va prezida reuniunea. La eveniment vor participa lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.