Sibiu 2019, „Viitorul Europei” (ziua 2) // Securitatea UE și relațiile transatlantice - subiecte-cheie
Peste 200 de experți, formatori de opinii, reprezentanți ai diferitor organizații de cercetare, împreună cu politicieni și oficiali de pe tot continentul european, dezbat în aceste zile, la Sibiu, subiecte cheie privind viitorul Europei. În ziua a doua a conferinței internaționale, delegații au pus în discuție teme precum securitatea și apărarea UE și au făcut radiografia relațiilor transatlantice.
Unul dintre panelurile de pe agenda zilei a doua a conferinței „Viitorul Europei” a fost dedicat provocărilor de astăzi - în mare - legate de noile tehnologii și influența lor asupra diverselor procese europene. Combaterea dezinformării înaintea alegerilor PE și a celor ce țin de Brexit au fost teme care s-au bucurat de o atenție sporită din partea publicului.
Au urmat dezbateri despre securitatea Europei. Cei prezenți au ridicat întrebări precum: „are nevoie UE de o armată proprie?”, „Cum și dacă e nevoie de o majorare a bugetelor pentru apărare?”, ”Este nevoie de crearea unui SIE comun pentru toată comunitatea europeană?”. Cum și dacă este nevoie de fortificat un coridor de apărare din Balcani până la Marea Neagră? Care sunt riscurile din partea Federației Ruse și regiunile vulnerabile unde această poate acționa? și „care sunt povocările de natură cibernetică cărora este supusă astăzi UE?”. Temele au fost analizate și din perspectiva Brexit-lui, având în vedere că Marea Britanie reprezintă una dintre forțele militare-cheie în cadrul uniunii.
A treia partea zilei a fost dedicată euro-atlantismului la nivel global. Experții au atenționat asupra declinului relativ pe care îl înregistrează Statele Unite ca forță mondială și au îndemnat comunitatea europeană să fie atentă în relațiile cu SUA și NATO. Formatorii de opinie au încercat să explice comportamentul președintelui american Donald Trump și să evaluze riscurile pe care le generează discursul acestuia.
Conferinţa Internaţională "Viitorul Europei" a început cu o zi înaintea Summitului UE de la Sibiu din 9 mai, scopul acesteia fiind promovarea unei dezbateri cu privire la scenariile pentru viitorul Uniunii. Conferinţa internaţională "Viitorul Europei. Perspectivele evoluţiilor contemporane" se va desfăşura în intervalul 8-10 mai, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Evenimentul este sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis şi sub cel al Preşedinţiei Române a Consiliului UE.
Printre invitaţii conferinței se regăsesc fostul comisar european Dacian Cioloş, Vasile Puşcaş, Cristian Diaconescu, Natalie Tocci, Guntram Wolff.Victor Ponta, Ivanna Klympush – Tsintsadze, sau Arvydas Pocius.
Conferinţa este organizată de Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti - un lider al think-thank-urilor româneşti în domeniul cercetării şi al training-urilor în relaţii internaţionale, analiza conflictelor şi luarea deciziilor în situaţii de criză - precum şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.
În aceeaşi perioadă, la Sibiu s-a desfăşurat Summitul şefilor de stat sau de guvern din UE, la care liderii europeni au discutat despre noua agendă a UE pentru 2019-2024. Evenimentul va fi găzduit de preşedintele Klaus Iohannis iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aprezidat reuniunea. La eveniment au participat lideri din 27 de state membre UE, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Parlamentului European (PE), Antonio Tajani.