În aceste zile la Sibiu, experți, oficiali și politicieni din întreaga comunitate europeană, dar și de peste ocean discută despre „viitorul Europei”. Dezbaterile au loc la conferința internațională desfășurată în marja Summitului de la Sibiu, sub patronajul preşedintelui Klaus Iohannis şi sub cel al Preşedinţiei Române a Consiliului UE. Prezent la eveniment, fostul premier al României, Victor Ponta, a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu despre cât de reală este șansa unui viitor european în R.Moldova.

- Stimate domnule prim-ministru, în aceste zile, aici la Sibiu, se discută despre problemele-cheie ale UE și despre viitorul uniunii. Cei prezenți trag semnale de alarmă și identifică teme la care oficialii europeni vor trebui să găsească soluții sau răspunsuri. În context, aș vrea să vă întreb: care credeți că va fi abodarea de mai departe a UE față de țările din PaE? Are R.Moldova vreo opțiune viabilă separată de cele ale Georgiei și Ucrainei?

- Moldova are un mare avantaj care se numește România. În același timp, la fel ca și România, R.Moldova e ruptă între direcția proeuropeană și  direcția celor care zic „să ne lase în pace UE. Să ne conducem noi cum știm. Să facem ce vrem și să nu ne întrebe nimeni nimic”. Din punctul meu de vedere direcția „să nu ne întrebe nimeni nimic” este una care face rău și Moldovei și României. Direcția corectă este să încerci să te integrezi în UE, să preiei reguli, standarde, să dai posibilitatea locuitorilor tăi să aibă un anumit nivel de dezvoltare: Dacă nu faci acest lucru, o să rămâi, și în România și în R.Moldova, doar cu cei în vârstă, cu cei care lucrează la stat și sunt atașați de partide politice. Ceilalți care sunt tineri, care muncesc, care sunt dinamici și care de fapt schimbă o societate se mută în vest. Încet, încet devenim o societate care nu mai are viitor.

- Care sunt posibilitățile de extindere a UE și - respectiv - oferire unei perspective de integrare europeană pentru țările din PaE și în mod special pentru R.Moldova?

- Moldova are o situația mult mai bună decât Ucraina sau Georgia pentru că există România, iar România este - de fapt, ar trebuie să fie (că în ultimii doi, trei ani a cam dispărut), cel mai important avocat al Moldovei. Avem șase luni de Președinție a Consiliului uniunii și trebuie să punem noi Moldova pe agenda uniunii, dar n-a pus-o nimeni. Mai departe, România trebuie să se bată pentru Moldova la fel cum se bate pentru ea însăși, pentru viitorul comun. Știm cum arată viața separată și știm să nu e bine. Viitorul comun este singura șansă și este ceea ce așteaptă noile generații.

- Dar dincolo de aspectul nostalgic al acestui „viitor comun”, este posibilă o reîntregire având în vedere jurisdicția europeană și în general poziția UE?

- Nu e nimic nostalgic aici. Este pragmatism. Noi am pornit în 2013 pe o strategie care spune așa: pentru ca cetățenii din RM să înțeleagă ce beneficii le aduce România și UE, procedăm în felul următor: facem microbuze în România, facem și în R.Moldova, facem grădinițe în România, facem și în Moldova, facem maternități în România, facem și în Moldova, aducem fonduri europene în România, aducem și în Moldova, gazoductul ... în ultimii ani această strategie a stagnat și dacă mă întrebați pe mine: e vina celor de la București. Cei de la Chișinău luptă și ei cu alegeri, nu mai știi cine cu cine e, dar România nu a mai avut în ultimii 2-3 ani niciun fel de atenție, niciun fel de investiție și sprijin pentru Moldova. Sper ca aceste lucruri să se schimbe cât mai curând și cetățeanul republicii Moldova supus în fiecare zi propagandei rusești și care în fiecare zi aude ce bine era pe vremea URSS, să vadă de la cei tineri, și să vadă la el acasă, ce înseamnă dezoltare și o viață mai bună. 

- Care, în opinia Dvs, ar trebui să fie următoarea linie prioritară de investiții românești în R.Moldova. 

- Tot ce înseamnă viața de zi cu zi a cetățenilor. Împreună cu Iurie Leancă care a fost prim-ministru și care acum este un partener pentru noi și este pe lista Pro România, am mers la ceea ce oamenii văd și înțeleg: școala o văd, grădinița o văd, spitalul îl văd, microbuzele le văd, gazul îl înțeleg. De vorbe frumoase și declarații de dragoste, lumea s-a cam săturat și nu mai crede nimeni în ele. Tot timpul am spus, inclusiv în Parlamentul de la București: dacă am da Moldovei câte un euro pentru fiecare vorbă frumoasă, Moldova ar fi bogată, dar din păcate în ultimii doi-trei ani, din partea Bucureștiului vedem doar vorbe goale și investiții zero. 

- Fac apel la experiența Dvs politică pentru a vă cere o evaluare și o opinie pe marginea crizei politice de la Chișinău, dacă o putem numi așa. Care sunt cele mai sumbre scenarii pentru viitorul RM?

- Este o criză. Aveți două luni de la alegeri și nu aveți Guvern.  Cel mai sumbru scenariu este cel în care cei care cei care văd viitorul Moldovei alături de Rusia, nu de România și Europa, ajung cu totul la Guvernare. Este președintele Dodon, au speakerul temporar care este tot al lor și dacă mai ajung și în Guvern atunci este foare clar că pentru următorii 3-4 ani Moldova va merge spre Rusia, nu spre Europa. Și atunci degeaba așteptați să zică UE „hai veniți încoace”. Este de dorit un drum pe care actualul Guvern l-a păstrat. 

- În aceste zile, la București se discută viitorul Europei și noi nu putem să nu întrebăm: Când și dacă ar trebui R.Moldova să depună o cerere de aderare la Uniunea Europeană. 

- Atunci când va fi un nou Guvern și o nouă Comisia Europeană, deci nu mai devreme de sfârșitul acestui an, sau mâine printr-o unire cu România!

- Vă mulțumim!