Cum a relatat presa internațională Summitul de la Sibiu // „A fost lansată o urzeală a tronurilor”
Presa europeană a remarcat apelul la unitat lansat la Sibiu, gazda summitului infromal, însă pune la îndoială obiectivul asumat de liderii Uniunii Europene, în contextul lansării discuțiilor privind împărțirea funcțiilor în viitoarea legislatură.
Euronews a fixat ca punct central al summitului de la Sibiu anunțul președintelui Consiliului European, Donald Tusk, care a spus că pe 28 mai va fi organizat un summit extraordinar al șefilor de stat sau de guvern pentru demararea procesului de alegere al noilor șefi ai instituțiilor europene.
Politico Europe titrează că liderii europeni pun accentul pe unitate, dar văd turbulențe în față.
Publicaţia a amintit că cele mai mari probleme vor fi legate de alegerea şefilor instituţiilor şi mai ales a preşedintelui Comisiei Europene.
Revista germană Der Spiegel, citată de Digi24, a scris că târguiala pentru funcțiile de vârf a început. Autorul articolului a remarcat că șefii de stat sau de guvern au început deja să se gândească la viitorii președinți ai instituțiilor europene, cu doar două săptămâni înainte de alegerile europene.
Publicația germană punctează că desemnarea noului președinte al Comisiei Europene va genera o dispută aprinsă.
Folosindu-se de o exprimare mai plastică, AFP titrează că o veritabilă „urzeală a tronurilor” în UE a fost lansată joi pentru posturile-cheie ale instituțiilor UE.
Reuniţi în oraşul medieval Sibiu, înconjurat de Carpaţi – un decor demn de celebrul serial american – cei 27 de lideri din UE, cu excepţia Regatului Unit, au fost informaţi de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în legătură cu procesul de numire a viitorilor lideri ai instituţiilor UE, scrie publicația.
AFP amintește că printre primele „posturi aflate în joc se află fotoliul de președinte al Parlamentului European, dar că cel care ma încinge în mod deosebit spiritele este cel al Comisiei Europene, ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker”, al cărui mandat se încheie la 31 octombrie.
Bloomberg notează că „promisiunile de la summit-ul de la Sibiu sună a vorbe goale din cauza eșecurilor din trecut. În așa-numita declarație de la Sibiu, numită după orașul transilvănean, unde se întâlnesc, liderii au promis să protejeze „democrația și statul de drept”, chiar dacă nu este clar că aceștia au aceeași înțelegere a conceptelor. Polonia, Ungaria și România sunt acuzați că subminează standardele democratice, în timp ce obstacolele politice într-un proces de sancționare înseamnă că până acum colegii lor din UE nu au putut să-i forțeze să se alinieze”.
France24 notează că la Sibiu s-au făcut planurile pentru o uniune fără Marea Britanie. „Liderii europeni s-au întâlnit joi în Transilvania pentru a lansa o luptă pentru locurile de muncă de top de la Bruxelles și pentru a schița un viitor fără Marea Britanie, fantoma la dezbaterea lor de summit. Liderii europeni au prezentat o declarație de principii pentru un viitor post-Brexit , promițând o „nouă Uniune de 27 de state, gata să-și îmbrățișeze viitorul ca unul singur”.
Cotidianul spaniol El Pais transmite pesimist că „bătălia pentru liderii comunitari amenință să blocheze UE”.
„Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.
Sibiul a fost capitala politică europeană, de unde liderii UE, reuniți în primul summit organizat de Ziua Europei, și-au asumat că vor rămâne uniți la bine și la greu, în spiritul Declarației Schuman, care portă numele minsitrului de Externe al Franței, Robert Schuman, care acum 69 de ani spunea că ”Europa (…) va fi construită prin realizări concrete care să creeze în primul rând solidaritate de facto”.
Sursa: caleaeuropeana.ro