Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat duminică, la sosirea la Consiliul European dedicat clarificării și luării unor decizii privind numirile în fruntea instituțiilor UE, scepticismul că aceste negocieri vor conduce spre un compromis asupra funcțiilor aflate în discuție, în condițiile în care ora de începere a summitului Consiliului European a fost amânată aproape două ore din cauza consultărilor dintre lideri și a dezbaterilor prelungite din cadrul summitului de PPE.

”Începem o nouă runde de negocieri, în primul rând pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, dar și celelalte poziții vor fi cel puțin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă, cu un final nu neapărat cert”, a spus președintele.

Întrebat despre blocajul care poate continua în procesul decizional european după ce ALDE, președintele francez Emmanuel Macron și grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș, președintele Iohannis a răspuns: ” ar fi optimal să ajungem la o concluzie comună înainte să înceapă Parlamentul lucrul în mandatul nou”.

”Asta e varianta cea mai bună, dar dacă nu se întâmplă așa, nu este în sine o catastrofă. Au mai fost mandate care au început după lungi negocieri. Important este să găsească soluții care sunt viabile și acceptabile”, a explicat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis și alți lideri ai PPE au ajuns mai târziu la reuniunea Consiliului European, a cărei oră de începere fusese oricum amânată, întrucât popularii europeni au purtat discuții intense la summitul lor, iar liderii europeni au continuat consultările bilaterale

Anterior declarațiilor șefului statului, premierul irlandez Leo Varadkar a spus că liderii PPE nu au fost satisfăcuți cu pachetul de nume discutat de mai mulți lideri europeni la Osaka.

De altfel, Klaus Iohannis s-a referit și la această situație în declarațiile sale, precizând că ”sunt ferm hotărât să mă implic total pentru a obține acest echilibru” geografic.

”Din punctul meu de vedere este inacceptabil să nu avem o persoană într-o funcție importantă care provine din țările care au devenit mai recente membre ale Uniunii Europene. Și, evident, o persoană aleasă în funcție de conducere e important să se implice pentru Uniune, nu pentru statul membru din care provine. Dar întotdeauna este important să fie persoane din toate zonele findcă negocierile trebuie să țină cont și de o problemă care este importantă. Nu trebuie să apară noi falii, iar falia dintre Est și Vest, care s-a mai atenuat, nu trebuie să se redeschidă. Pentru acest lucru este nevoie și de o reechilibrare și din acest punct de vedere, adică criteriul geografic”, a mai spus președintele. 

Potrivit propunerii pe care președintele Consiliului European Donald Tusk a înaintat-o Parlamentului European și liderilor europeni, circulată de presa europeană, Frans Timmermans ar fi candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Manfred Weber ar fi ales președinte al Parlamentului European, PPE ar primi și funcția de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, iar ALDE președinția Consiliului European.

Angela Merkel, Emmanuel Macron, Pedro Sanchez, Klaus Iohannis și ceilalți șefii de stat sau de guvern sunt așteptați ca la summitul extraordinar din 30 iunie să cadă de acord asupra unei soluții pentru ieșirea din această criză generată de două reuniuni anterioare și negocieri politice pe multiple planuri fără succes, evitând o perpetuare a acesteia în contextul în care noul Parlament European se va reuni în sesiune plenară de constituire în perioada 2-4 iulie, când își va alege și conducerea.

Calea Europeană