Judecătoria Chişinău a anulat ordinul semnat de procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo la 12 august 2021, prin care fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost demis din sistem. Procuratura Generală a contestat decizia în instanţa ierarhic superioară, scrie anticoruptie.md.

Dacă decizia instanţei de fond va fi menţinută, Procuratura Generală va fi obligată să-i ofere lui Morari un loc de muncă în calitate de procuror.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie,md, Viorel Morari a declarat că este prematur de vorbit despre revenirea sa în sistem. „Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contestez, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămână loc pentru interpretări”, a declarat Morari.

Procurorul Iurie Lealin, reprezentantul Procuraturii Generale în dosarul respectiv, ne-a comunicat că a contestat deja decizia Judecătoriei Chişinău privind restabilirea în funcţie a lui Viorel Morari. „Am depus cerere de apel nemotivată. Am primit doar dispozitivul, nu şi decizia motivată”, a precizat Lealin.

Amintim că Alexandr Stoianoglo l-a demis din sistem pe Viorel Morari după ce acesta a fost suspendat din funcţie mai bine de un an şi 8 luni pe motiv că este cercetat penal. .

Într-un comunicat al Procuraturii Generale se arăta că, a fost sistată suspendarea din funcţie şi încetate toate raporturile de muncă cu Viorel Morari. „Decizia survine ca urmare a neexprimării de către acesta a unei opțiuni pentru o altă funcție de procuror pe care să o ocupe după expirarea, la 26 aprilie 2021, a mandatului de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Potrivit legislației, numitul urmează să parcurgă toate procedurile inerente etapei respective și să încaseze compensațiile bănești pentru concediile anuale nefolosite. În caz de dezacord cu prevederile ordinului, acesta poate fi contestat în condițiile legii”, se menţionează în comunicat.

Viorel Morari are statut de inculpat într-un dosar penal pentru abuiz în serviciu şi amestec în înfăptuirea justiţiei, în care parte vătămată este Vceaceslav Platon. Dosarul se află la etapa audierii martorilor acuzării. Până acum, au fost audiaţi doi martori care au dat declaraţii în favoarea lui Morari. De jumătate de an nu a avut loc nicio şedinţă lucrativă în acest dosar. Au fost schimbaţi doi judecători din completul de judecată şi înlăturată acuzatoarea Elena Ceruţa, suspendată din funcţie pe motiv că este cercetată penal în dosarul achitării lui Veaceslav Platon. Acuzarea de stat urmează să fie prezentată de procurorul Vladislav Căruceru care are statut de bănuit într-un alt dosar cu tangenţe la fostul şef al Procuraturii Anticorupţie.

După suspendarea lui Viorel Morari din funcţie, pe numele său au fost intentate alte două dosare penale, pentru îmbogăţire ilicită şi pentru abuz în serviciu în cazul co-proprietarului reţelei de benzinării VENTO.

În primul caz, Morari a fost scos de sub urmărire penală, în cel de al doilea, Procuratura Generală a emis ordinanţă de încetare a urmăririi penale, în martie 2022.

Anterior, Viorel Morari a declarat că dosarele i-au fost fabricate la comanda lui Alexandr Stoianoglo şi la sugestia lui Platon.