Primul val al deportărilor staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei
În noaptea de 12 spre 13 iunie, cu 81 de ani în urmă, a început procesul de epurare etnică și de distrugere a elitelor naționale de către autoritățile sovietice.Peste 32 de mii de români basarabeni și bucovineni au fost ridicați și duși în mod forțat în cele mai îndepărtate locuri din Siberia și Kazahstan.O parte din ei au fost condamnați la munci silnice în lagărele de muncă, alta - la moarte.
Operaţiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, în jurul orei două şi a cuprins teritoriile anexate de URSS de la România în iunie 1940. Grupuri de militari înarmaţi şi un lucrător al securităţii, le băteau cu putere oamenilor la uși, în miez de noapte, luând prin surprindere gospodarii. „Într-un sfert de oră să fiţi gata!”. Acesta era ordinul care li se dădea basarabenilor cuprinşi de teamă și disperare.
Le era permis să ia doar câte 10 kg de bagaje de fiecare persoană, numai că, de multe ori, tot ce era mai de preţ sau mai util era confiscat de către cei care i-au ridicat în miez de noapte. Oamenii erau urcaţi în camioane, fiind duşi până la gară. Acolo erau îmbarcați în marfare, fără apă, mîncare, înghesuiți câte 100 de persoane, în vagoane cu o capacitate de câteva ori mai mică.
Drumul spre punctele de destinaţie durau câteva săptămâni. Condiţiile erau îngrozitoare. Deportații primeau doar câte 200 de grame de apă pe zi, iar de mâncare, li se dădea doar peşte sărat. La fiecare oprire a trenului, în câmp erau aruncate cadavrele, care, fie că erau îngropate sumar, fie că erau lăsate ca hrană animalelor.
Contingentul deportat era distribuit în felul următor: capul familiei, arestat, era izolat de soţie şi copii şi dus în lagărul de muncă forţată, în GULAG, sau împușcat. Ceilalţi membri ai familiei erau trimişi în Siberia sau Kazahstan. Cei deportaţi, de la copil la bătrân, erau repartizaţi la muncă în întreprinderile industriei silvice, în sovhozuri şi în cooperative meşteşugăreşti. Mulți din ei și astăzi își aduc aminte cu greu de acele momente.
Potrivit istoricilor, în iunie 1941 au fost deportaţi peste 30 de mii de locuitori ai Basarabiei și Bucovinei de Nord. După moartea lui Stalin, care a avut loc în martie 1953, deportaţilor li s-a permis să revină acasă, dar cei care au făcut acest lucru au avut mari probleme de reintegrare.