Investigație RISE: Cine sunt curatorii R.Moldova din FSB care au promovat PSRM și Partidul „ȘOR”
Jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova și Centrul Dossier au realizat o nouă investigație, unde publică numele curatorilor de la Moscova care ar sta în spatele consultanților ruși ai PSRM, vizați de sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii. Conform datelor prezentate, șeful polit-tehnologilor ruși care s-au implicat în campaniile electorale din R.Moldova în favoarea PSRM ar fi Dmitrii Miliutin, general al FSB care deţine și funcţia de șef adjunct al Departamentului Informaţii Operative al Direcţiei 5. De menționat că anume în baza rapoartelor întocmite de Direcţia 5, administrația de la Kremlin a și luat decizia de a invada Ucraina la data de 24 februarie.
Un alt responsabil de tutelarea intereselor rusești pe malul drept al R.Moldova ar fi Valerii Soloha - șeful Secției nr. 11 din cadrul Departamentului Informaţii Operative. Acum doi ani, liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, anunța că anume Soloha este cel care exercită presiuni asupra membrilor PN pentru refuzul de a susține realegerea lui Dodon.
În investigația realizată de jurnaliștii de RISE și Dossier apare și numele lui Vladimir Șirobokov, un expert în tehnologiile politice din Rusia. Șirobokov este autorul unui document în care este prezentată, succint, strategia de activitate a staffului electoral al socialiștilor pentru anul 2019. Conform raportului, „rezultatul final al activității va fi evaluarea gradului de pregătire a staffurilor locale pentru desfășurarea campaniilor electorale”, obiectivul principal fiind „pregătirea terenului pentru sosirea unui grup extins de tehnologi”.
Șirobokov ar mai fost implicat în alte trei campanii electorale ale candidaților socialiști: în cadrul scrutinului prezidenţial din 2020, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 2021 şi în cadrul alegerilor primarului de Bălți din 2021.
După eșecul lui Dodon și PSRM la ultimele alegeri naționale, polit-tehnologii ruși s-ar fi implicat în promovarea Partidului „ȘOR”, Mai mult ca atât, protestele organizate de Ilan Șor în centrul capitalei ar fi gestionate de ofițerii FSB în frunte cu Miliutin.
În materialul publicat apare și numele lui Ivan Koroli, reprezentantul FSB, responsabil de regiunea transnistreană. Începând cu 2014, Koroli vine în Moldova cam de 2-3 ori pe an, vizitele sale având o durată de la trei la șase zile. Ultima dată, el a fost în Moldova în februarie 2022, aproximativ cu o săptămână înainte de invazia Ucrainei de către Federația Rusă.
La fel, jurnaliștii relatează când și cine dintre ofițerii FSB a folosit acoperirea diplomatică pentru a vizita nestingherit Republica Moldova, inclusiv, regiunea transnistreană.
„Pe lângă vizitatorii secretizați sub acoperire diplomatică, politicienii moldoveni s-au întâlniri cu angajați ai unor organizații obștești și umanitare, apropiate FSB, iar în unele cazuri politicienii fac naveta la Moscova”, precizează jurnaliștii.
Amintim că, săptămâna trecută, SUA a publicat o listă cu persoane și companii, sancționate pentru acte de corupție și „activități externe dăunătoare ale guvernului Federației Ruse”. Este vorba de politicienii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, prietenul lui Dodon, Igor Ceaika, precum și mai mulți consultanți ruși care au activat în R.Moldova în interesul PSRM.