Notarii nu ar fi interesați ca în profesie să fie admiși cât mai multe persoane, pentru că astfel și-ar asigura venituri importante și astfel sunt create condiții care favorizează corupția. Majoritatea notarilor sunt rude, ceea ce creează riscuri de conflict de interese. Acestea sunt concluziile unui raport al CNA în privința activității notarilor din Moldova,analizat de reporterii bizlaw.md.

„Deficitul de locuri vacante în sistemul notarial face imposibil accesul la această profesie. Totodată, limitarea numărului de notari duce în mod direct la majorarea tarifelor pentru serviciile notariale prestate, fiind de asemenea afectată calitatea acestora", se precizează în raportul CNA.

Deși nu se fac trimitere la surse și nici nu sunt prezentate cazuri concrete, autorii raportului amintesc și despre faptul că se vehiculează informații despre cumpărarea licențelor de notar și că prețurile variază în funcție de aria de activitate a notarulrui.

Potrivit CNA există mai mulţi factori de risc privind posibile acte de corupție sau conflicte de interese:

1. Tarifele percepute de notari contravin prevederilor Legii cu privire la metodologia calculării plăţii pentru servicii notariale nr. 271-XV din 27.06.2003. Solicitanţii serviciilor notariale sunt impuşi să suporte cheltuieli suplimentare, disproporționale bunurilor tranzacționate, asta în condiţiile în care, veniturile medii ale notarilor în anul 2015 depășesc de zeci de ori veniturile medii pe economie și ale funcţionarilor publici.

2. Accesul la practicarea profesiei de notar este limitată artificial, persoana licenţiată în drept practic nu are șanse să devină notar din motivul limitării funcțiilor vacante sau dreptului la stagiare. În profesie sunt admise, în mare parte, rudele actualilor notari, judecătorilor și ale altor demnitari de stat, iar limitarea numărului de notari în baza unor criterii cantitative, în consecință duce la creșterea prețurilor și diminuarea calității serviciilor notariale.

Totodată, în raport se menționează că 50% din numărul total de notari activează în Municipiul Chișinău, pe când în unele raioane există unul singur.

Precizăm că în Republica Moldova activează 296 de notari publici. Aceștia sunt admiși în profesie dacă trec cu brio concursul organizat de Ministerul Justiției în acest sens. Din comisia de admitere fac parte mai mulți notari, dar și funcționari din cadrul autorității, inclusiv ministrul Justiției. În total este vorba despre 11 membri.