Prima ședință a CSM în noua componență. Magistrații se vor adresa Curții Constituționale
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va adresa Curții Constituționale în privința interpretării Legii cu privire la CSM. În speță, este vorba despre articolul 15 al Legii, care are prevederi ce vizează ședințele Consiliului.
Potrivit legii, ședinţa Consiliului Superior al Magistraturii este deliberativă dacă la ea participă cel puţin două treimi din membrii care sunt în exercițiul funcției și nu se află în situație de recuzare sau autorecuzare.
Magistrații de la CSM cer interpretarea legii prin prisma Constituției, și anume sintagma ce ține de „membrii care se află în exercițiul funcției”.
„Prin prisma jurisprudenței Curții Constituționale, a fost supus analizei articolul 15 din Legea cu privire la CSM. Comisia de la Veneția a atras atenția asupra reprezentativității membrilor judecători și a membrilor non-judecători. În mod special, Comisia de la Veneția a atras atenția asupra modului în care sunt examinate cariera judecătorilor, sancțiunile impuse judecătorilor. Jurisprudența europeană asigură un echilibru ca în cazurile de examinare a cauzelor disciplinare vis-a-vis de aplicarea unor sancțiuni sau demisii ale unor judecători – să fie asigurat un control. În lumina circumstanțelor create, este necesară verificarea constituționalității art. 15 alin. 2”, a declarat Alexandru Postica, în cadrul ședinței CSM.
Potrivit raportorului, acest lucru poate fi contrar principiilor expuse în Constituție, care prevede expres că CSM este ales din 12 membri: șase judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar alți șase – aleși de Parlament.
Menționăm, că aceasta este prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii în noua sa componență, după ce anterior au avut loc un șir de demisii ale judecătorilor de la CSM și CSJ. Toate astea, în contextul reformei din justiție și procesul de evaluare externă a judecătorilor. Între timp, Parlamentul a numit trei membri non-judecători ai CSM. Iar Nina Cernat a rămas în calitate de președinte interimar din fosta componență, astfel că la moment, patru membri au asigurat funcționalitatea Consiliului.