Fermierii din R. Moldova atrag atenția asupra situației catastrofale în sectorul agrar. Agricultorii spun că starea lucrurilor s-a agravat esențial în ultima perioada, după prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase în proporția de circa 30%. Temerile lor sunt că aceste prețuri se vor păstra și în sezonul nou agricol.

În acest sens, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a avut o ședință de lucru cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Producătorii agricoli au menționat că fără intervenția statului, falimentul mai multor fermieri mici și mijlocii este inevitabil. În context, cei de la Asociația Forța Fermierilor se solidarizează cu producătorii agricoli din Polonia, România și Bulgaria, și cer intervenția Uniunii Europene măsuri suplimentare de sprijin pentru fermierii, care suportă pierderi.

Am reiterat propunerea noastră privind interzicerea temporară a importului de floarea-soarelui în Moldova, formulată la ultima întâlnire cu domnul prim-ministru. Organizația noastră a propus ca domnul ministru să-l invite urgent în Moldova, care este țară-candidat la UE, pe Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, pentru documentarea crizei de proporție în sectorul agrar și aplicarea unor măsuri prompte de susținere a ramurii”, se menționează într-un comunicat de presă al Forței Fermierilor.  

Agricultorii din R. Moldova anunță că suportă pierderi din cauza excesului producției agricole din Ucraina, și în context solicită introducerea anumitor limitări la importul de cereale și semințe oleaginoase.

De asemenea, a fost discutat și subiectul privind acordarea motorinei din partea României pentru agricultorii din R. Moldova, precum și modalitatea de repartizare a acesteia, în contextul în care cea mai grea situație se atestă la fermierii micro și mici, care au suferit în urma secetei.

La fel, Asociația a venit cu mai multe propuneri privind proiectele de regulamente de subvenționare, care urmează să fie adoptate după intrarea în vigoare a noii legi cu privire la subvenționare în agricultură și mediul rural. Fermierii atenționează că sprijinul financiar strategic ar trebui axat pe agricultorii micro, mici și mijlocii.