În primele trei luni ale anului 2023 în Republica Moldova se înregistrează o micșorare a numărului focarelor de ardere cu 75%. Despre aceasta anunță reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Salvatorii și pompierii au realizat, în perioada enunțată, 4800 de misiuni, cu 56 % mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De la începutul anului, peste 300 de persoane au fost salvate din situații de risc, dintre care 89 din incendii, iar altele 211 - în urma misiunilor de căutare-salvare.

Conform analizei lunare, comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent, se atestă o descreștere semnificativă a misiunilor de intervenție.

Perioada analizată a anului curent a fost caracterizată în general de temperaturi medii scăzute comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut, generând o micșorare a numărului focarelor de ardere a vegetației uscate. Astfel în primele trei luni ale anului 2023, salvatorii și pompierii au stins 888 incendii de vegetație, față de 6.476 de focare de vegetație lichidate în anul 2022, înregistrându-se o descreștere cu 86%”, se precizează în comunicatul emis de IGSU.

În sectorul locativ, de asemenea se testă o micșorare a numărului incendiilor, cu 21 de procente.

În primele trei luni ale anului curent au fost lichidate 839 de incendii, față de 1062 de incendii înregistrate în aceiași perioadă a anului precedent. Reducerea incendiilor a fost condiționată în mare parte și de activitățile de prevenire realizate da angajații IGSU, dar și datorită realizării campaniilor de informare a cetățenilor”, afirmă reprezentanții IGSU.

Totodată, pe lângă faptul că și-au achitat misiunea de salvare în interiorul țării, pompierii au intervenit și peste hotarele Republicii Moldova, tot în primele trei luni ale anului curent.

Echipa USAR Moldova de deblocare și salvare urbană formată din 56 de angajați care au plecat în misiunea internațională din Turcia au recuperat viu și nevătămat un copil din dărmăturile blocurilor avariate de cutremur, reușind să efectueze mai multe operațiuni de căutare și recuperare a cadavrelor”, reamintește IGSU.

Conform datelor statistice, în primele trei luni ale anului curent s-a atestat o descreștere a timpului mediu de răspuns la apeluri de urgență. Astfel, ajutorul salvatorilor se acordă mult mai rapid în comparație cu perioadele precedente.