Curtea Constituțională: Panglica Sf. Gheorghe va putea fi purtată, dacă nu justifică și glorifică invazia rusă în Ucraina
Cetățenii R.Moldova nu vor fi amendați pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe în cazul în care aceste acțiuni nu sunt comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de magistrații Curții Constituționale.
CCM a admis parțial sesizarea depusă de deputații socialiști și a declarat drept neconstituțională sintagma „și care pot fi confundate cu acestea” din Legea privind contracararea activității extremiste, potrivit căreia este interzisă etalarea, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor ori simbolurilor create prin stilizarea atributelor ori simbolurilor fasciste, național-socialiste (naziste), ale unei organizații extremiste sau a atributelor ori simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, și care pot fi confundate cu acestea.
Astfel, purtarea panglicii va fi interzisă în măsura în cazul în care va fi utilizată pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.
De menționat că la data de 20 aprilie, Legislativul a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosite de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.
Nefiind de acord cu decizia Parlamentului, deputații PSRM au contestat legea respectivă la Curtea Constituțională.