Pericol de intoxicații alimentare // ANSA vine cu recomandări în contextul procurării produselor în preajma sărbătorilor de Paști
În preajma Sfintelor Sărbători de Paști, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu recomandări privind achiziționarea produselor alimentare. Consumatorii sunt îndemnați să procure produsele alimentare numai din spații sau unități înregistrate/ autorizate sanitar veterinar.
Pentru a evita anumite situații neplăcute, având în vedere procurarea unor produse neconforme și/sau contrafăcute, ANSA îndeamnă cetățenii, înainte de a face cumpărături SĂ SE ASIGURE că:
- Unitatea este înregistrată/autorizată de către Agenție;
- Spațiul este curat și bine igienizat;
- Personalul de deservire este dotat cu echipament de protecție curat și respectă condițiile de igienă;
- Există utilaj frigorific funcțional;
- Aspectul exterior al produselor este corespunzător (culoare, miros, consistență etc.);
- Ambalajul produsului este integru.
Totodată, reprezentanții ANSA cere consumatorilor să se asigure că produsul pe care intenționează să-l cumpere indică următoarele informații prezentate în limba de stat:
- denumirea produsului;
- numele şi adresa producătorului;
- lista ingredientelor;
- cantitatea netă sau volumul de produs;
- data durabilităţii minimale sau data limită de consum;
- țara de origine;
- condiţiile speciale de păstrare şi/sau condițiile de utilizare;
- declaraţia nutriţională şi instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar etc.
De asemenea, inspectorii pentru alimentație susțin că, atunci când se procură carnea, aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roşu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma iniţială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare.
„Atrageți atenția la ștampila ce relevă marca de sănătate pentru animalele din exploatațiile industriale și sacrificate în unitățile de sacrificare”, atenționează ANSA.
În ceea ce privește peștele, precum afirmă reprezentanții ANSA, la procurarea acestui produs în stare proaspătă, suprafața trebuie să fie curată, cu un strat uniform de solzi, culoarea potrivit speciei, bronhiile roşii, cu nuanţă caracteristică speciei, fără rupturi.
La procurarea ouălor, se solicită de la vânzător prezentarea certificatului veterinar. Se examinează aspectul exterior al produselor: coaja trebuie să fie integră, curată, fără pete şi miros. De asemenea este recomandabil de a verifica informaţia despre data durabilității care se indică în format DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul.
Totodată, consumatorii sunt îndemnați să nu procure vopsea cu ambalaj nemarcat sau neambalată (”la linguriţă”), deoarece aceasta este vopsea cu alte destinaţii - tipografică sau textilă şi care poate prezenta pericol pentru sănătate.
La procurarea laptelui, este indicat să se țină cont că acesta are culoare albă cu nuanță slab gălbuie, ce se accentuează în cazul laptelui cu conținut sporit de grăsime și caroten. Este recomandabil ca acest produs să fie cumpărat din vitrine frigorifice ce au temperaturi cuprinse între 4-6 0C.
De asemenea, înainte de a achiziționa legume timpurii, precum ridichea roșie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde, castraveți, consumatorii sunt îndemnați să se asigure că sunt sunt inofensive.
„Legumele și fructele se recomandă înainte de a fi consumate să le țineți în jur de 10-15 minute în apă la care ați adăugat bicarbonat de sodiu sau oțet, după care le clătiți bine sub apă curgătoare”, este recomandarea reprezentanților ANSA.