Curtea Constituțională a R. Moldova își exprimă regretul față de atacurile la adresa sa și speculațiile aduse în legătură cu hotărârea cu privire la folosirea panglicii negru-oranj.

CCM a argumentat că se bazează nu numai pe prevederile Constituției și jurisprudență, ci și pe jurisprudența Curții Europene atunci când examinează constituționalitatea legilor care instituie ingerințe în exercițiul unor drepturi fundamentale. De asemenea, aceasta nu poate lua decizii bazate pe sentimentele populare în cazurile în care sunt puse în discuție drepturile fundamentale.

În comunicat, Curtea Constituțională a decis să scoată în evidență considerentele esențiale ale Hotărârii sale. Conform acestora, Curtea nu a „repus în drepturi” sau „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate, așa cum se propagă în spațiul public. Curtea a hotărât doar că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională numai în cazul în care acestea sunt folosite în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Curtea Constituțională a constatat că articolul din Codul contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor nu stabilește dacă utilizarea acestora trebuie să urmărească vreun scop pentru a fi sancționată. De asemenea, nu poate fi dedusă obligația instanțelor de judecată de a analiza contextul în care au fost comise faptele sancționate de acest articol. Legea privind contracararea activității extremiste stabilește doar o listă exhaustivă de excepții de la sancționarea contravențională, fără a distinge situația în care o persoană utilizează simbolurile interzise pentru a protesta împotriva războiului și a crimelor de război.

Curtea a hotărât că agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol și să constate scopul urmărit de persoana vizată, pentru că nu în toate cazurile sancționarea pentru utilizarea unui simbol urmărește realizarea vreunui scop legitim. Odată constatată urmărirea unui scop legitim pentru aplicarea sancțiunii, instanțele de judecată trebuie să aplice o pedeapsă proporțională cu gravitatea faptei.

Amintim că, ieri, Curtea Constituțională a decis că cetățenii R.Moldova nu vor fi amendați pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe în cazul în care aceste acțiuni nu sunt comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Deschide și: Curtea Constituțională: Panglica Sf. Gheorghe va putea fi purtată, dacă nu justifică și glorifică invazia rusă în Ucraina