Persoanele fizice pot introduce mijloace de transport cu numere străine pe teritoriul Republici Moldova doar pentru 180 de zile calculate la o perioadă de 12 luni consecutiv. Prevederile sunt în vigoare din 1 ianuarie anul curent. La o sesiune online de întrebări-răspunsuri, șeful Secției destinații vamale a Serviciului Vamal, Valeriu Cozîrev, a oferit explicații în legătură cu noile reguli.

În cazul în care mijlocul de transport cu numere străine al cetățeanului rezident al Republicii Moldova, la momentul intrării în vigoare a noilor reguli, se afla deja în țară o anumită perioadă de timp și nu a părăsit teritoriul țări, acesta poate rămâne până la expirarea celor 3 ani, termen stipulat în vechea legislație. Dar odată cu părăsirea teritoriului Republicii Moldova, se încheie regimul vechi de admitere temporară a mijlocului de transport cu numere străine și, la următoarea intrare, se aplică deja prevederile noii legislații, adică în total 180 de zile pe perioada de 12 luni consecutive. Cu alte cuvinte, se aplică aceleași reguli ca și persoanelor nerezidente cu permise de conducere eliberate de țările lor de reședință, transmite IPN.

Algoritmul de calculare a termenului de 180 de zile este setat în sistemele informaționale ale Serviciului Vamal. El începe a fi calculat de la prima intrare pe teritoriul Republicii Moldova a mijlocului de transport cu numere străine începând cu 1 ianuarie 2023.

Solicitat să definească soluții în raport cu autoturismele înmatriculate pe numele unor persoane juridice din România, care circulă pe teritoriul Republicii Moldova pentru transportarea de mărfuri sau pasageri, Valeriu Cozîrev a explicat că normele descrise sunt aplicabile și în aceste cazuri. Dar, dacă este necesară o perioadă mai mare decât 180 de zile pe durata a 12 luni consecutive, atunci persoana juridică din străinătate urmează să încheie un contract cu o persoană juridică din Republica Moldova și să utilizeze regimul vamal de admitere temporară clasică, cu depunerea declarației vamale, depunerea unei garanții pe o perioadă de până la trei ani, care poate fi prelungită până la 10 ani. Această procedură implică obținerea numărului de înmatriculare provizoriu („număr roșu”). Procedura nu implică cheltuieli suplimentare decât achitarea procedurilor vamale – 0,4 la sută din valoarea bunului. Dar, în asemenea caz, urmează să se depună o garanție pe toată perioada de aflare a mijlocului de transport pe teritoriul Republicii Moldova.

Persoanele care au achiziționat mijloace de transport cu numere de înmatriculare străine pot să se informeze despre faptul dacă și cât timp acesta s-au aflat pe teritoriul Republicii Moldova la numărul de telefon:  022 574 191 al Secției destinații vamale.

Un alt set de precizări a ținut de situația legată de faptul că, din 2010 până în prezent,  foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova au introdus în țară și au declarat un număr impunător de mijloace de transport cu numere străine care nu au mai fost scoase din țară. O bună parte din ele au fost transmise spre dezmembrare pentru piese de schimb, astfel că persoanele în cauză nu mai pot să asigure scoaterea lor de pe teritoriul țării după expirarea termenului-limită legal, iar vămuirea este scumpă. Soluția sugerată pentru aceste cazuri, explică Valeriu Cozîrev, este ca aceste persoane să se adreseze organului vamal din raza de reședință și să confirme printr-o declarație pe proprie răspundere că aceste mijloace de transport au fost transmise spre dezmembrare. Ulterior, organul vamal solicită laboratorului vamal să facă evaluarea acestor mijloace de transport pentru a le stabili contravaloarea și numai după achitarea acesteia persoana capătă dreptul de a introduce în țară un alt mijloc de transport. Acest mecanism este valabil doar pentru mijloacele de transport cu numere străine introduse până pe 1 ianuarie 2021. Pentru cele introduse după această dată, potrivit noii legislații, se vor încasa drepturile de import.

Abordând problema costurilor ridicate ale taxelor și accizelor la introducerea în țară a automobilelor cu numere străine, responsabilul de la Vamă a anunțat că în curând aceste plăți vor fi reduse considerabil. „Muncim în cadrul unui grup de lucru sub egida Ministerului Finanțelor pentru reducerea accizelor la introducerea mijloacelor de transport cu numere străine, mai ales a celor cu vechime mai mare de 10 ani. Rămân ferm convins că până la expirarea termenului de 180 de zile de la 1 ianuarie 2023, adică până în iunie-iulie curent, aceste modificări de lege vor fi operate, iar persoanele vor putea să vămuiască aceste mijloace de transport ca să le treacă pe numere de înmatriculare moldovenești”, a spus Valeriu Cozîrev.

El a mai adăugat că în viitorul apropiat Republica Moldova va încerca să revizuiască sistemul taxelor pentru automobile, astfel încât cetățenii să achite TVA de 20 de procente din valoarea mijlocului de transport introdus în țară. Asemenea discuții există pe platforma Ministerului Finanțelor, a menționat Valeriu Cozîrev.

Pentru detalii privind regimul de admitere temporară a mijloacelor de transport cu numere străine, Serviciul Vamal anunță linia de informare telefonică: 022 78 88 88.