Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Liliana Vițu-Eșanu, a anunțat în plenul Parlamentului, că începând cu acest an, raportarea surselor de finanțare ale posturilor TV și Radio a devenit obligatorie. Asta după ce anterior, mai multe posturi au refuzat să raporteze acest fapt invocând „secretul comercial”.

Analiza, pe care au făcut-o colegii mei, a scos la iveală o abordare negativă a unor posturi. 9 furnizori au refuzat să ofere informații despre sursele de finanțare, pe motiv că ar fi un secret comercial. Pentru prima dată au fost trecuți la control furnizorii. S-au efectuat 13 acțiuni de control, în care ne-am uitat și la resursele de finanțare. Pentru prima dată a fost făcută o analiză și am văzut că CA nu avea dreptul de a respinge un raport de activitate, dacă furnizorul nu voia să spuna cine era finanțatorul. Acum rapoartele anuale sunt publicate pe paginile web. Acum noi avem dreptul să facem publice acele rapoarte”, a declarat Liliana Vițu-Eșanu în plenul Parlamentului.

Toate astea, după ce CA a modificat regulamentul de raportare. Potrivit președintei CA, urmează să mai fie efectuate niște modificări pentru a specifica mai detaliat câte resurse vin și din care fonduri.  

Pe 31 martie a fost data limită de depunere a acelor rapoarte. Ne propunem ca până la sfârșitul acestei luni să finalizăm verificarea acelor rapoarte de finanțare și sperăm ca să venim cu o analiză, pentru o concentrare mai bună a transparenței mediatice.  Acum sunt monitorizate companiile de Televiziune, după care vor urma cei din Radio”, a mai explicat Liliana Vițu.

Potrivit datelor prezentate de președinta CA, anul trecut instituția a examinat 262 de rapoarte audiovizuale și a aplicat 447 de sancțiuni. Dintre acestea, au fost 212 avertizări și 235 de amenzi, amenzile ridicându-se la suma de circa 2,34 milioane de lei.