Ombudsman: Legea privind sănătatea mintală nu întrunește standardele în domeniul dreptului copilului
Legea privind sănătatea mintală, adoptată în 1997, nu este conformă standardelor în domeniului dreptului copilului. Actul normativ nu stabilește mecanisme eficiente de protecție și promovare a sănătății mintale a populației sau de menținere a bunăstării psihice. La fel, nu asigură respectarea drepturilor și libertăților persoanelor cu tulburări mintale și de comportament, a remarcat Maia Bănărescu, avocatul poporului pentru drepturile copilului.
Prezentând în cadrul unei conferințe de presă la IPN un raport tematic privind respectarea drepturilor copilului cu tulburări mintale, Maia Bănărescu a menționat că legea veche privind sănătatea mintală conține prevederi abuzive privind spitalizarea și aplicarea tratamentului fără liberul consimțământ al persoanei sau al reprezentantului legal. Legea nu garantează persoanelor cu tulburări mintale și de comportament aplicarea în raport cu acestea a metodelor cel mai puțin restrictive de îngrijire și tratament, atât în spitalele de psihiatrie, cât și în afara lor.
„Apreciez inițiativa deputaților care au luat prioritar sănătatea mintală a populației și au elaborat o nouă lege. Noi, Instituția Avocatului Poporului, am venit cu unele comentarii în urma analizei legii și unele din cele care au fost menționate deja au fost incluse în acest proiect care urmează să fie discutat în Parlament și aprobat. Vom mai veni și cu alte constatări”, a spus Maia Bănărescu.
Îmbunătățirea cadrului legal, dezvoltarea serviciilor, instruirea părinților privind modul de comunicare cu copilul, crearea serviciului pentru părinți în baza exemplului serviciului social „Respiro” ar duce la ameliorarea situației în ceea ce ține de respectarea drepturilor copilului cu tulburări mintale și de comportament, a precizat ombudsmanul.
Maia Bănărescu a menționat că este necesar să fie reglementat statutul psihologului.
„Psihologul este unul din pilonii, din specialiștii cei mai principali la care vine copilul, care trebuie să acorde, practic, unul din principalele servicii, susținerea în reabilitare și nu numai”, a spus avocatul poporului pentru drepturile copilului.
Autorii raportului recomandă evaluarea legislației prin prisma oferirii garanțiilor suplimentare copiilor cu tulburări mintale și comportament în contextul implementării prevederilor Convenției ONU pentru Drepturile Copilului, Convenției privind Drepturile persoanelor cu dizabilități și a recomandărilor avocatului poporului pentru drepturile copilului.