R. Moldova înregistrează una dintre cele mai rapide scăderi ale populaței la nivel global, în special din cauza migrației, se arată într-un raport global al Fondului Națiunilor Unite pentru Populați, citat de radiomoldova. Potrivit acestuia, de la independența R. Moldova, până în prezent, țara noastră a pierdut circa două milioane de cetățeni. Autoritățile de la Chișinău au elaborat o serie de inițiative legislative, care au scopul să consolideze reziliența demografică.

R. Moldova oferă un exemplu elocvent la capitolul adoptări unor initiative legislative în scopul consolidării rezilienței demografice, potrivit raportului Starea Populației în lume elaborat recent de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Scopul acestor politici este de a sprijini femeile să îmbine cu succes viața profesională cu cea de familie și creșterea copiilor, în vederea reducerii inegalităților de gen, îmbunătățirii condițiilor de trai și descurajării migrației.

Reprezentanta UNFPA în Moldova, Nigina Abaszada, a afirmat că Fondul Națiunilor Unite pentru Populație va continua să susțină autoritățile din R. Moldova în construirea unei societăți prospere și incluzive, indiferent de numărul populației, prin consolidarea rezilienței demografice a R. Moldova, nu prin control demografic.

În ultimul timp, autoritățile de la Chișinău au adoptat legi noi, care oferă mai multe opțiuni părinților. Aceștia au posibilitatea de a alege să primească indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului timp de un singur an, timp de 2 sau de 3 ani. La fel, a fost extinsă perioada în care poate fi solicitat concediul paternal, a fost introdusă posibilitatea pentru mamă și tată de a împărți concediul de îngrijire până la vârsta de 3 ani și de a sta pe rând cu copilul în concediu. Totodată, părinții pot solicita un program flexibil de muncă, în coordonare cu angajatorul.

Potrivit Raportului, din anul 1990 până în prezent, populația R. Moldova s-a redus de la 4,5 milioane până la 2,6 milioane de oameni.