Numărul grupelor de creșă în grădinițele de stat și private va crește, în următorii ani
Numărul creșelor de stat și private ar putea crește în următorii ani în Republica Moldova. Autoritățile vor interveni cu modificări bugetare și legislative pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire a copiilor. Anunțul a fost făcut în cadrul ceremoniei de Lansare a proiectului „Sistemul de îngrijire a copiilor în Moldova: abordare sistemică pentru o mai bună ofertă și promovare a formalizării”, transmite IPN.
„Există un consens politic pentru extinderea grupelor de creșă la grădinițele publice și vom avea alocate 10 milioane de lei pentru al doilea semestru al anului 2023 pentru extinderea grupelor de creșă. Eu foarte mult sper că acest lucru se va materializa, mâine urmează să se voteze la ședința Guvernului. În acest sens vreau să fac un apel către autoritățile publice locale de nivelul I și II, ca după rectificarea bugetului vor putea apela pentru extinderea grupelor de creșă în semestrul doi. Actualmente doar 15% dintre copiii cu vârsta de până la 3 ani sunt încadrați în sistemul public. Ne propunem să sporim numărul de instituții de educație timpurie de tip privat la nivel național. Ca obiectiv pe termen mediu, ne propunem să avem tot mai multe servicii de îngrijire a copiilor de tip familial, să avem mai mulți angajatori care creează servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă”, a declarat Felicia Bechtoldt, secretară de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Coordonatoarea națională a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Ala Lipciuc a declarat că pentru a îmbunătăți sistemul de îngrijire a copiilor este important ca toți actorii implicați să beneficieze de raporturi de muncă corecte, să evite riscurile de a se afla în raporturi de muncă informale.
„În momentul în care vom pilota anumite servicii de îngrijire și vom încerca să vedem cum e colaborarea dintre angajatori și angajații acestora. Noua strategie Moldova Europeană 2030 prevede îmbunătățirea raporturilor de muncă în Republica Moldova, reducerea cu 30% a numărului de persoane care nu sunt angajate în câmpul muncii și creșterea numărului femeilor pe piața forței de muncă. Valoarea economică pe care o poate crea o femeie pe piața forței de muncă este net superioară valorii pe care o poate aduce în condițiile casnice. Să nu uităm că satisfacția profesională influențează felul în care își educă copiii, felul în care se manifestă în societate”, a declarat ea.
Virginia Rose-Losada, coordonator global al Programului de dezvoltare a antreprenoriatului de tip feminin la Organizația Internațională a Muncii, a declarat că este important ca femeile să fie susținute în demersurile lor de a deschide afaceri sau de a-și construi cariera, iar pentru asta statul trebuie să vină cu politici, agenții economici privați să asigure și ei un mediu confortabil pentru revenirea rapidă la muncă a femeilor.
„Noi cunoaștem că Guvernul creează locuri de muncă, dar acest lucru îl fac și agenții economici privați. Este foarte important ca în acest context să existe un impact și asupra femeilor în afaceri. Trebuie să acționăm la toate nivelurile, la nivelul de politici, pentru că sunt anumite aspecte, anumite bariere specifice de gen. Trebuie să ne asigurăm că serviciile răspund așteptărilor femeilor antreprenoare. Îngrijirea copiilor poate fi o barieră, pentru că acest lucru influențează domeniul în care femeile lansează o afacere și cu ce se ocupă. Noi ne dorim să ne asigurăm că sprijinul pe care-l oferim este țintit pentru Republica Moldova. Noi trebuie să fim ambițioși în ceea ce ține de extinderea grupelor de creșă la grădiniță. Trebuie să vedem de ce anumite servicii nu funcționează. Trebuie să vedem de ce unii părinți nu-și permit să acceseze serviciile de îngrijire a copiilor sau de ce angajatorii nu-și permit să creeze aceste servicii la locul de muncă”, a declarat Virginia Rose-Losada.
Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Marina Morozova, a ținut să precizeze că atunci când angajatorii au grijă să creeze și servicii de îngrijire a copiilor în cadrul companiilor lor, angajații sunt motivați să revină mai rapid la muncă, iar din acest raport au de câștigat ambele părți.
„Când vorbim de serviciile de îngrijire a copiilor și protecția maternității, ne referim și la protecția socială. OIM este o organizație tripartită, noi colaborăm cu autoritățile, angajatorii și angajații. Dacă angajatorii creează servicii de îngrijire a copiilor pentru a reîntoarce angajații la serviciu mai repede, au de câștigat și companiile. Când vorbim despre îngrijirea copiilor, noi ne referim inclusiv la condiții decente pentru cei care activează în domeniul public. De asemenea, bonele trebuie să beneficieze de protecție socială și alte chestiuni care să le protejeze drepturile”, a declarat Marina Morozova.