Atenție! Medicii avertizează despre riscurile țigărilor electronice de unică folosință
În ultimii ani, țigările electronice au devenit o alternativă populară la țigările tradiționale. Excluzând procesul de ardere, aceste dispozitive sunt considerate o modalitate mai puțin dăunătoare de consum a nicotinei și, în unele țări, chiar un instrument pentru combaterea fumatului. Țigările electronice au devenit populare și în Republica Moldova, în special, vape-urile de unică folosință. Totuși, medicii avertizează că în lipsa unui control strict al pieței, în vânzare ajung și produse necalitative, care sunt periculoase pentru sănătate, scrie Timpul.
Toxicologul Ecaterina Mazur susține că țigările electronice care nu trec certificarea prezintă un risc pentru sănătate. Astfel, în vape-uri, elementul de încălzire poate fi setat incorect, iar în acest caz supraîncălzirea lichidului poate duce la eliberarea substanțelor toxice și, în consecință, la intoxicarea organismului.
„Voltajul și temperatura atomizorului nu trebuie să depășească limitele admisibile. Potrivit studiilor, la temperaturi mai înalte decât norma, propilenglicolul poate suferi deshidratare termică și astfel să formeze substanțe precum acetaldehida, formaldehida, propilenoxid, acetol, alcool alilic și altele. Glicerina vegetală se transformă în acroleină, glicidol și formaldehidă. Toate substanțele enumerate sunt extrem de toxice și duc la patologii cardiovasculare, respiratorii și oncologie", a explicat medicul.
O altă problemă o reprezintă concentrația ridicată de nicotină în lichid. Potrivit legislației din Republica Moldova, conținutul de nicotină în țigările electronice nu trebuie să depășească 2 mg per unitate. Ecaterinei Mazur susține că multe multe magazine locale, dar și producătorii și importatorii nu respectă această cerință. De aceea, este foarte important să vă adresați imediat unui medic dacă vă simțiți rău după utilizarea țigărilor electronice.
„Intoxicația cu nicotină apare atunci când în organism ajunge 30 mg de nicotină sau mai mult și se manifestă prin tensiune arterială crescută, greață, vomă, amețeli și lipsa concentrației etc. În astfel de cazuri, sunt necesare măsuri de primul ajutor, chemarea ambulanței , iar între timp, este nevoie de asigurat accesul aerului prin deschiderea hainelor sau îndepărtarea accesoriilor ce îngreunează respirația persoanei, deschizând ferestrele/ușile și aranjând corpul într-o poziție confortabilă", recomandă toxicologul.
Datorită ambalajului atractiv și a varietății de arome, vape-urile de unică folosință sunt foarte populare în rândul adolescenților. De aceea, toxicologul îndeamnă să se acorde o atenție deosebită minorilor, deoarece produsele cu nicotină necertificate sunt deosebit de periculoase pentru ei.
„Se observă o scădere a funcțiilor cognitive, a concentrării atenției, a funcției respiratorii a plămânilor și a funcționării inimii. Produsele cu nicotină necertificate pot duce și la apariția reacțiilor alergice, șoc anafilactic, dezvoltarea sindromului de detresă respiratorie și chiar deces. În plus, pe termen lung cresc riscul aparițiilor patologiilor cardiovasculare, bolilor oncologice și a bolii cronice obstructive pulmonare. Nu există fumat lipsit de riscuri. Nu există vaping sănătos pentru adolescenți și minori", a adăugat experta.
Potrivit Ecaterinei Mazur, procesul de certificare și control al țigărilor electronice trebuie să fie strict reglementat și transparent pentru a preveni consecințele negative asupra sănătății populației.
Astfel, este recomandat ca toate certificatele cu privire la componența ingredientelor din produs și în aerosol să fie furnizate instituțiilor de reglementare. De exemplu, în 2016, Parlamentul European a introdus un articol actualizat în Directiva privind produsele din tutun ce descrie regulile pentru țigările electronice vândute ca produse de consum în UE, cum ar fi standardele de siguranță și calitate, cerințele de ambalare și cerințele pentru producători. În Republica Moldova, această categorie de produse cu nicotină a început să fie luată în considerare doar din 2020.