Air Moldova susține poziția expusă de către președintele R.Moldova, Maia Sandu, privind managementul defectuos al fostei întreprinderi de stat Air Moldova și solicită Procuraturii să comunice la ce etapă se află dosarele fostului director Air Moldova. „Așteptăm ca Procuratura să ia atitudine în cazul celor care au adus compania în starea în care a fost până la privatizare”, se arată în comunicatul companiei. Totodată, Air Moldova anunță că este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri și acuză banca de constrângeri financiare.

Compania Air Moldova vine cu o reacție la solicitarea mass-media de a comenta declarațiile președintei Maia Sandu cu privire la situația de la Air Moldova.

În ultimii ani, de nenumărate ori am anunțat public despre gestionarea defectuoasă a întreprinderii de către fostul management al companiei de stat Air Moldova, care până în prezent are dosare penale în instanță. În acest sens suntem solidari cu Doamna Președinte și solicităm Procuraturii să ne comunice la ce etapă se află dosarele fostului director Air Moldova. Este important de menționat că, Air Moldova a oferit organelor abilitate toate actele necesare pentru asigurarea unui proces de justiție echidistant. La fel ca și Doamna Președintă, noi așteptăm ca Procuratura să ia atitudine în cazul celor care au adus compania Air Moldova în starea în care a fost până la privatizare”, se arată în comunicatul companiei.

În același comunicat Air Moldova acuză banca de includerea unor clauze abuzive în contract și aplicare constrângerilor financiare care împiedică achitarea datoriilor față de prestatori și onorarea angajamentelor față de pasageri.

„Banca, prin includerea în contract a unor clauze abuzive, obligă Air Moldova să cerșească de la bancă propriii bani pentru a achita operarea zborurilor, iar de fiecare dată când primește un refuz, compania este nevoită să anuleze zborurile. Din păcate, acțiunile băncii nu sunt nimic altceva decât constrângeri financiare grave pentru companie, create intenționat. Cu toate acestea, compania continuă să achite datoriile zilnic și întreprinde măsuri pentru a gestiona situația și a nu permite falimentarea operatorului Național”, se arată în comunicat.

Air Moldova precizează că la banca MAIB sunt blocate 150 de milioane de lei, bani care ar permite companiei să achite prestatorii de servicii pentru a nu anula curse zilnic.  

Faptele vorbesc de la sine, iar acțiunile băncii par a urmări scopul de a împinge compania spre faliment”, comunică Air Moldova.

Amintim că pe parcursul ultimelor două luni Compania Air Moldova a anulat nenumărate curse aeriene invocând motivul deficienților de flotă. Angajații companiei au adresat o petiție Maiei Sandu în care au solicitat implicarea președintelui țării în soluționarea problemelor pentru a depăși falimentarea companiei.  

Autoritățile susțin că situația critică de la Air Moldova se datorează managementului defectuos și așteaptă o investigație a organelor de drept.

Recent, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat pentru presă că întreprinderea ar fi aparținut oligarhului fugar Ilan Șor și nu există claritate în ce scop au fost folosite mijloacele bănești obținute de Air Moldova.