Oamenii caută mereu modalități de a îngriji mai bine de sănătatea lor, iar acest lucru se referă mai ales la persoanele care doresc să limiteze sau să reducă  consumul de tutun, alcool sau zahăr. În era tehnologiilor și inovației, cercetătorii s-au gândit la nevoile acestora și au creat diverse gadget-uri destinate îmbunătățirii stării sănătății, reduceri riscurilor sau monitorizării indicilor vitali. Mai jos vă prezentăm câteva dintre ele, scrie locals.md.

Gadgetul care știe cât alcool ai băut

Alcoolul este un drog care creează dependență severă. Consumat în exces, el poate aduce consecințe grave sănătății, dar și vieții sociale. În încercarea de a soluționa această problemă, cercetătorii au creat brățara Scram, care monitorizează continuu consumul de alcool prin testarea alcoolemiei 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

Gadgetul poate fi folosit de către orice persoană dependentă de alcool, iar în Marea Britanie acesta este utilizat la nivel oficial pentru monitorizarea șoferilor care conduc în stare avansată de ebrietate, precum și persoanelor care prezintă un risc ridicat de consum de alcool și violență domestică.

Potrivit studiilor, Scram nu numai că sprijină sobrietatea, dar are ca rezultat și rate mai mari de respectare a ordinelor judecătorești și sporește siguranța în comunitate. S-a dovedit că monitorizarea continuă a consumului de alcool sprijină schimbarea comportamentului pe termen lung și completează tratamentul în cazul unei dependențe de alcool.

Potrivit companiei care a creat brățara, 99% dintre cele 23.000 de persoane monitorizate la nivel global se abțin de la consumul de alcool.

Dispozitive care reduc riscurile fumatului

Chiar dacă suntem cu toții conștienți de efectele negative pe care fumatul le are asupra sănătății noastre, renunțarea la fumat este totuși dificilă. Pentru persoanele care nu vor sau nu pot să se lase de țigări, dar care își doresc să evite consecințele nefaste asupra sănătății, cercetătorii au creat diverse dispozitive.

Oamenii de știință de la Northwestern Medicine au dezvoltat un gadget asemănător unui pandantiv purtat la gât, care detectează fumul de țigară.

Colierul, denumit SmokeMon, poate detecta momentul în care țigara este aprinsă, când persoana o duce la gură și trage un fum, cât fum inhalează, etc. Aceste informații sunt folosite pentru a afla când fumătorul va recidiva și când să se intervină cu un apel telefonic, un mesaj text sau video de la un coach de sănătate, de exemplu, pentru a încuraja persoana să nu aprindă o țigară.

Alte dispozitive de reducere a riscurilor sunt țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului, care evită arderea și, deci, inhalarea a mii de substanțe nocive care sunt, de regulă, prezente în fumul de țigară.

Utilizarea dispozitivelor de încălzire a tutunului și a țigărilor electronice nu este recomandat nefumătorilor și tinerilor, deoarece conțin nicotină, însă autoritățile din sănătate a mai multor state (Marea Britanie, Grecia, Noua Zeelandă, Japonia) încurajează utilizarea acestora cu scopul de a reduce efectele negative ale fumatului asupra sănătății.

Mai mult, Public Health England a concluzionat că dispozitivele electronice de livrare a nicotinei sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât fumatul. Diferența e explicată prin faptul că țigările tradiționale ard tutunul și emană fum ce conține peste 6000 de substanțe chimice nocive care pot provoca diverse boli grave. Pe de altă parte, dispozitivele electronice exclud arderea, producând aerosol ce conține nicotină. Deși provoacă dependență, nicotina nu este responsabilă de bolile serioase legate de fumat.

Un alt gadget creat în acest scop este QuitKey - un dispozitiv care te ajută să renunți la țigări. În cazul acestui gadget, este important să-l notifici atunci când fumezi, iar acesta va elabora un plan personalizat de renunțare. Dispozitivul îți va trimite notificări sonore atunci când poți fuma cu scopul ca, în timp, să fumezi din ce în ce mai puțin. Producătorii susțin că persoanele pot renunța într-o lună la țigări cu ajutorul acestei invenții.

Monitorizarea nivelului de zahăr din sânge

Verificarea regulată a nivelului de zahăr din sânge este foarte importantă pentru o bună gestionare a diabetului. Majoritatea metodelor de monitorizare a glicemiei necesită o probă de sânge, însă oamenii de știință au creat și metode alternative.

D-Base este un dispozitiv de monitorizare a glicemiei care măsoară nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul unui laser care face ca glucoza din piele să transforme lumina în căldură. Aparatul calculează apoi nivelul de glucoză pe baza creșterii căldurii pe suprafața pielii.

În 2019, D-Base a fost aprobat în UE pentru a fi utilizat de către profesioniștii din domeniul medical în cadrul studiilor clinice și centrelor de diabet.

Eversense este un alt dispozitiv, care reprezintă un implant subcutanat ce monitorizează continuu nivelul glicemiei. Senzorul acestuia poate funcționa până la trei luni înainte de a fi necesară înlocuirea implantului. Acesta este conectat cu un smartphone care afișează în timp real nivelul glicemiei.

O altă invenție este Occuity Indigo, un dispozitiv care trimite un fascicul slab de lumină în globul ocular și măsoară lumina care ricoșează înapoi în dispozitiv. Astfel, acesta poate deduce nivelurile de glucoză din ochi pe baza refracției luminii. Contrar altor gadgeturi care măsoară nivelul zahărului din sânge, versiunea finală de producție a Occuity Indigo se află încă în faza de cercetare și dezvoltare.